Linkuri accesibilitate

Democrații și-au asigurat controlul asupra Senatului american


Candidații democrați Jon Ossoff (stânga) și Raphael Warnock (dreapta) au adus controlul Senatului de partea democraților

Democrații vor controla oficial Senatul american pentru următorii doi ani după ce republicanul din Georgia, David Perdue, a recunoscut înfrângerea împotriva contracandidatului său democrat, Jon Ossoff.

Perdue, senator în funcție, și-a felicitat adversarul pe 8 ianuarie, la o zi după ce senatorul republican Kelly Loeffler a recunoscut înfrângerea în fața democratului Raphael Warnock în cealaltă cursă din Georgia pentru Senat.

Două locuri din Senat au fost decise în turul doi din 6 ianuarie, care aufost declanșat atunci după niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi la alegerile din 3 noiembrie.

Senatul va fi împărțit acum 50-50 între democrați și republicani. Vicepreședinta aleasă Kamala Harris va avea votul de egalitate în rolul său de președinte al Senatului.

Controlul democratic al Senatului este de așteptat să întărească puterea lui Biden în avansarea agendei sale legislative și să ajute în confirmarea membrilor cabinetul său și a altor nominalizări odată ce va fi inaugurat pe 20 ianuarie.

Democrații dețin deja o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților.

Rezultatul alegerilor disputate și costisitoare din Georgia reprezintă un moment important pentru democrații din Georgia și, în general, pentru sudul conservator, care a fost o redută republicană timp de zeci de ani.

Ossoff, în vârstă de 33 de ani, va deveni cel mai tânăr senator.

Warnock, pastor baptist la o biserică istorică din Atlanta, va fi primul senator afro-american din istoria Georgiei.

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG