Linkuri accesibilitate

Nicuşor Dan: Cathedral-Plaza va fi demolată. Va costa undeva între 5 şi 8 milioane de euro


Cathedral Plaza, Bucharest
Cathedral Plaza, Bucharest

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că ultimul dosar care ar fi putut impiedica demolarea Cathedral-Plaza s-a închis cu o decizie definitivă de repingere a Curţii de Apel Bucureşti. Mai e nevoie de câteva formalități juridice și apoi începe demolarea, susține edilul.

”Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral-Plaza şi a respins cerea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitiv. Asta înseamnă că după încă câteva formalităţi juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziţiei pe care am semnat-o acum 2 ani”, a anunţat primarul Capitalei, citat de news.ro.

Procesele dintre Arhiepiscopia Romano Catolică, Asociația Salvați Bucureștiul, Primăria București și dezvoltatorul imobiliar Millenium Building Development SRL au durat 18 ani și au trecut prin mai mult instanțe din țară.

”Beneficiarul autorizaţiei s-a crezut şmecher, aşa cum se cred şmecheri mulţi investitori din ziua de azi. Aşa cum am aşteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să ştie şi aceia care se cred azi de neatins că le vom demola peste 5, peste 10 sau peste 20 de ani clădirile ilegale pe care le construiesc azi”, a mai spus primarul Capitalei.

Conform deciziei de la Tribunalul Dâmboviţa şi mențiunută de Curtea de Apel Ploieşti, sarcina demolării este a Primăriei Municipiului Bucureşti.

”Costul de demolare este undeva între 5 şi 8 milioane de euro şi el o să fie plătit de Primăria Capitalei, aşa cum a spus instanţa şi o să fie solicitat de la Primăria Sectorului 1, pentru că Primarul Sectorului 1 a eliberat autorizaţia nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva domnului Chiliman, împotriva arhitectului-şef de atunci, ca să recupereze bani”, a declarat Nicuşor Dan.

Pentru a începe efectiv demolarea, mai este nevoie, însă, de câțiva alți pași procedurali. Dispoziția de demolare emis de Primăria București este suspendată de instanță în acest moment, pentru că exista un litigiu legat de intrarea în legalitate, litigiu închis în acest moment prin decizia Curții de Apel București.

”Această chestiune nu mai există, începând de azi, deci o să reluăm repede la Tribunal litigiul cu privire la acel act (..) probabil că într-un an de zile o să avem o decizie definitivă pe acea dispoziţie şi vom începe demolarea”, a explicat Nicușor Dan.

Autorizația pentru construirea Cathedral-Plaza a fost emisă în 2006, și atacată în instanță în primă instanță de Arhiepiscopia Romano-Catolică București. Acest prim proces a fost finalizat în 2010, când Curtea de Apel Suceava a decis că autorizaţia e nelegală.

Un al doilea litigiu, finalizat în 2013 printr-o decizie a Curţii de Apel Ploieşti, a stabilit că primăria Municipiului Bucureşti trebuie să o demoleze.

În 2013 a început un proces, terminat prin decizia de vineri a Curții de Apel București, în care beneficiarul autorizaţiei, proprietarul clădirii, a solicitat instanței să oblige Primăria București să elibereze autorizația de intrare în legalitate pentru Cathedral-Plaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG