Linkuri accesibilitate

Departamentul de Justiție al SUA nu exclude acuzarea lui Trump pentru incitare la revoltă


 SUA - Violențele de la Capitoliu
SUA - Violențele de la Capitoliu

Departamentul de Justiție a anunțat joi că nu exclude realizarea unei anchete cu privire la acuzațiile care i se aduc președintelui Trump pentru posibilul său rol în incitarea revoltei de miercuri, soldate cu luarea Capitoliului sub asalt. „Ne uităm la toți actorii, nu numai la persoanele care au intrat în clădire”, a declarat reporterilor Michael Sherwin, procurorul Washingtonului, citat de New York Times.

Sherwin a fost întrebat dacă astfel de ținte îl vor include și pe Donald Trump, care i-a incitat pe susținătorii săi în timpul unui miting în apropierea Casei Albe. Motivați de pretențiile nefondate ale lui Trump privind fraudarea votului la prezidențialele din 3 noiembrie, participanții la miting au mers mai departe și s-au adunat în fața Capitoliului, unde se află sediul Congresului SUA, pentru a manifesta împotriva validării victoriei lui Joe Biden, imediat după mitingul susținut de Trump. Ceea ce a urmat, a văzut o planetă întreagă, Capitoliul fiind luat cu asalt și vandalizat. Patru persoane au murit în timpul asaltului iar un polițist rănit, vineri dimineață. 64 de persoane au fost arestate.

Sherwin a spus că-și menține declarația și că „Ne uităm la toți actorii” implicați în evenimente. „Dacă dovezile se potrivesc elementelor unei infracțiuni, vom trece la acuzații”.

Comentariile sale au invocat statul de drept împotriva unui președinte care a mizat pe Departamentul de Justiție pentru a-și urma agenda personală și au fost făcute în timp ce tot mai multă lume condamnă acțiunile lui Trump. Chiar foști oficiali ai cabinetului său, inclusiv secretarul de la Apărare, Jim Mattis și procurorul general William P. Barr, cândva unul dintre cei mai importanți apărători ai președintelui, l-au acuzat pentru violențele de miercuri de la Capitoliu.

Mai mulți oficiali au demisionat și chiar și unii parlamentari republicani au spus că Trump a mers prea departe.

XS
SM
MD
LG