Linkuri accesibilitate

Deputații ruși au adoptat legea care oferă imunitate pe viață președinților


Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în primă lectură proiectul de lege care acordă imunitate pe toată durata vieții foștilor președinți.

Legislația face parte dintr-un pachet de amendamente constituționale aprobate prin referendum în această vară, care ar putea să-l mențină pe președintele Vladimir Putin la putere până în 2036.

Proiectul prevede că orice fost șef de stat și familiile lor obțin imunitate pe viață față de acuzații penale sau administrative. De asemenea, nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau interogați.

Singura excepție este pentru trădare, care trebuie aprobată mai întâi de Duma de Stat și de instanțele supreme și constituționale.

În conformitate cu legea actuală, foștii președinți sunt imuni doar față de urmărirea penală pentru infracțiunile comise în timpul funcției.

Duma de Stat a adoptat, de asemenea, în primă lectură un alt proiect de lege care va acorda foștilor președinți un loc pe viață în camera superioară a parlamentului sau în Consiliul Federației, o poziție care oferă, de asemenea, imunitate la urmărirea penală.

Odată ce proiectele de lege trec prin trei lecturi în Duma de Stat, legislația trebuie aprobată de Consiliul Federației înainte de a se îndrepta către biroul lui Putin pentru promulgare.

Dmitri Medvedev, care a fost președinte din 2008 până în 2012, este singurul fost președinte în viață al Rusiei.

Modificările privind imunitatea sunt considerate pe scară largă ca fiind concepute pentru a-l proteja pe Putin atunci când, sau dacă, renunță la funcție.

XS
SM
MD
LG