Linkuri accesibilitate

Deputatul PSD Valentin Popa achitat de Curtea Supremă pentru șantaj


Deputatul PSD Mihai Valentin Popa a fost achitat definitiv de Curtea Supremă într-un dosar de șantaj, în care DNA l-a acuzat că a intervenit la primarul din Făgăraș şi la managerul unui spital local împotriva revocării unei protejate dintr-o funcție de conducere din spital, precum și la DSP Brașov pentru a nu sancționa conducerea unei școli comunale, în ciuda neregulilor găsite la un control făcut de inspectorii Direcției.

Popa a fost achitat și la instanța de fond, pe 15 mai 2019, iar completul de cinci al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins luni apelul făcut de procurori, menținând sentința dată de completul de trei judecători.

Deputatul a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru şantaj şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conform DNA, în cursul anului 2017, în contextul în care primarul Făgăraș a anunţat revocarea unui manager de spital, aflat în subordinea primăriei, după un control al Curții de Conturi, deputatul Mihai Valentin Popa, preşedinte al Organizaţiei Făgăraş a PSD şi secretar executiv al Organizaţiei PSD Braşov, a făcut presiuni, folosindu-se de influenţa şi autoritatea sa locală pentru menţinerea în funcţie a protejatei sale.

DNA spune că Popa i-ar fi cerut imperativ primarului, în mai multe împrejurări, în mod direct, dar şi prin intermediari, să o menţină în funcţie pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcţia de conducere pe care o deţinea la spital i-ar afecta imaginea de lider influent care îşi protejează oamenii apropiaţi şi controlează deciziile autorităţilor din fieful său.

Pentru că primarul a refuzat să se conformeze, Popa l-a amenințat cerându-i să revină asupra deciziei de revocare a protejatei sale. De asemenea, el l-a amenințat și pe managerul spitalului că-i va bloca proiectele în consiliul local.

De asemenea, în septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu el, Popa și-ar fi folosit influenţa şi autoritatea asupra unei persoane din conducerea DSP Braşov, astfel încât conducerea școlii din comună să fie scutită de sancțiunile aplicate de inspectorii DSP. Un control la școală relevase nereguli grave: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, spaţiu necorespunzător pentru programul „Laptele şi cornul", spaţiu necorespunzător de desfăşurare a cursurilor pentru grupa mică de grădiniţă, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabiliseră termene stricte de care depindea inclusiv obţinerea unei noi autorizaţii sanitare.

XS
SM
MD
LG