Linkuri accesibilitate

Silviu Vexler îi cere Olguței Vasilescu să înceteze trivializarea unui moment cumplit din istoria umanității


Silviu Vexler cere încetarea introducerii comunității evreiești și a Holocaustului în campania electorală
Silviu Vexler cere încetarea introducerii comunității evreiești și a Holocaustului în campania electorală

Silviu Vexler, deputat al comunității evreiești din România, a luat atitudine față de decalrațiile șefei campaniei electorale a PSD, Olguța Vasilescu, potrivit căreia președintele Klaus Iohannis „se vede șef peste un lagăr de concentrare”

Vexler s-a delimitat de politiciana PSD, referindu-se la „gestul asimilării șefului statului cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității, respectiv comandanții lagărelor de concentrare”.

„Din nou, observ cum un politician român folosește un element din cea mai cumplită perioadă a istoriei umanității și îl trivializează prin utilizarea într-un context nepotrivit. Doamna Lia Olguța Vasilescu putea și trebuia să găsească orice altă comparație pentru mesajul pe care a dorit să îl transmită. Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări. Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie, care reprezintă o suferință ce nu poate fi descrisă în cuvinte, este un element deosebit de periculos”, a scris Silviu Vexler, duminică pe Facebook.

Acesta a precizat că trebuie să înceteze orice încercare de a introduce în discursul politic și în campania electorală lucruri legat, direct sau indirect de comunitățile evreiești și de memoria victimelor Holocaustului.

„Nu pot să accept, indiferent de moment și context, gestul nepermis de asimilare a Președintelui României cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității - comandanții lagărelor de concentrare.

Toate încercările de a introduce, direct sau indirect, evreii, comunitățile evreiești, relațiile cu Statul Israel, memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, ca elemente în discursul politic și campania electorală trebuie să înceteze. «Orori care s-au întâmplat la Auschwitz ori Sobibor, în câmpurile de la Bug, prin deportările din Transnistria, pogromurile ori trenurile morții nu cred că au vreun verb, în vreuna din limbile pământului, care să poată exprima prejudiciul pe care l-au adus umanității însăși»”, a spus reprezentantul în Parlament al comunității evreiești în România.

Ulterior, Olguța Vasilescju și-a cerut scuze pentru afirmația privind lagărele de concentrare.

Șefa campaniei PSD a mai făcut referiri la adresa lui Klaus Iohannis cu asocieri între etnia acestuia și nazism. După protestul din 10 august 2018, la care zeci de oameni care manifestau pașnic au fost brutalizați de jandarmi, ocazie cu care președintele Iohannis a acuzat PSD că a gazat protestatarii, folosind în exces gaze lacrimogene, Vasilescu a spus la Antena 3: „Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj”. Pentru această afirmație Olguța Vasilescu a fost reclamată la Consiliul Național al Discriminării.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG