Linkuri accesibilitate

Deschiderea școlilor | Ce au învățat directorii și profesorii după un an de școală online


În anul școlar trecut, elevii din Pucioasa au făcut unele ore în livada amenajată în apropierea școlii
În anul școlar trecut, elevii din Pucioasa au făcut unele ore în livada amenajată în apropierea școlii

Cu trei săptămâni înainte de începerea cursurilor, profesorii și elevii au aflat că vor începe școala în format fizic. Directorii de școală și sindicaliștii spun însă că se pregătesc pentru orice scenariu.

Unii dintre directorii școlilor din România pregătesc clasele și fac inventarul materialelor pe care le au pentru a se pregăti de începutul atipic de an școlar.

Școala Generală din satul Vînătorii Mici, județul Giurgiu, este singura cu personalitate juridică din zonă și are alte șapte școli din satele vecine în subordine. În total, în toate aceste școli, învață 500 de elevi, după cum arată profesoara Aurora Zotea, directoarea Școlii Generale din Vînătorii Mici din județul Giurgiu.

În toate școlile pe care le avem în subordine am făcut lucrări de curățenie imediat ce s-a terminat școala, în iunie. Acum mai facem lucrări de igienizare. Noi însă avem culoarele trasate din anul școlar trecut, am pus sticluțe cu dezinfectat în fiecare clasă”, spune Aurora Zotea.

Aurora Zotea, directoare la Școala din Vînătorii Mici: „Profesorii sunt împărțiți cu privire la vaccinare”

În școlile pe care le conduce de câțiva ani nu s-a înregistrat anul trecut niciun caz de infectare cu coronavirus. Directoarea e convinsă că acest lucru a avut loc deoarece profesorii și elevii și-au însușit foarte bine regulile de igienă.

Noi suntem pregătiți pentru începerea școlii în format fizic, asta ne dorim cu toții - profesori și elevi. Acum să vedem cum va fi cu infectarea în septembrie, pentru că din ce am auzit prognoza este de 1.500 de cazuri pe zi”, a mai spus directoarea Zotea.

În Vînătorii Mici și școlile din împrejurimi, aproximativ 50% din profesori sunt vaccinați.

Profesorii sunt împărțiți cu privire la vaccinare. Sunt cam 50% vaccinați și 50% nevaccinați. Noi încercăm să-i convingem pe cât mai mulți, dar vaccinarea ține de fiecare, e o decizie personală”, arată profesoara.

Școala din Pucioasa are aparate de măsurare a aerului în fiecare clasă

Dacă în mediul rural sunt mai puțini copii și regulile sunt mai ușor de respectat, nu același lucru se poate spune despre școlile din mediul urban.

Profesoara Claudia Ionescu, directoarea Școlii nr.4 din Pucioasa, județul Dâmbovița, spune că a văzut măsurile agreate de principiu între ministrul Educației și cel al Sănătății.

La școala generală din Pucioasa clasele sunt igienizate
La școala generală din Pucioasa clasele sunt igienizate

Avem experiența unui an jumate de pandemie, și acum știm cum este cu scenariile, indiferent care este acesta. Noi avem distanțe între bănci, avem culoarele pentru elevi stabilite – vin pe o parte, ies pe altă parte. Avem măști de anul trecut, dar mai cumpărăm și acum. Avem coșuri speciale unde aruncăm măștile. În fiecare clasă avem dispozitive cu soluții dezinfectante”, explică directoarea Claudia Ionescu. Cel mai mare consum este la șervețele, pentru că elevii se spală foarte des pe mâini.

Elevii de la Școala Nr. 4 au făcut unele cursuri în livada școlii în anul școlar trecut. „Vrem să amenajăm mai multe spații educaționale în aer liber, atât timp cât e vreme frumoasă e mai bine să stăm afară”, spune Claudia Ionescu, directoarea Școlii Nr.4 din Pucioasa.

Holurile școlii din Pucioasa sunt împărțite pentru ieșirile și întrările elevilor.
Holurile școlii din Pucioasa sunt împărțite pentru ieșirile și întrările elevilor.

Ideea de a ține orele în aer liber a venit pentru a evita îmbolnăvirile printre cei 620 de elevi, dar și pentru că anul trecut a avut loc un incident neplăcut din cauza căldurii din clase.

În fiecare clasă am instalat aparate de măsurare a aerului, pe care le-am cumpărat de anul trecut. Este vorba aceea că soluțiile bune vin din necazuri. Am avut un elev căruia i s-a făcut rău de la căldură și ne-am dat seama că de la lispa oxigenului din clasă. Așa că am dotat fiecare clasă cu așa ceva”, a spus Claudia Ionescu.

Toți profesorii și elevii așteaptă ca școala să înceapă fizic. Dintre profesori, peste 80% din profesorii de la școala din Pucioasa sunt vaccinați.

90% din profesorii de la Liceul C.D. Loga din Timișoara sunt vaccinați

La Timișoara, clasele de la Liceul C.D.Loga sunt în prezent într-un proces de igienizare. Profesoara Violeta Bontilă, directoarea de la Liceul C.D. Loga din Timișoara, este cea care se va ocupa de gestionarea situației epidemiologie din școală.

Acum lucrăm la un calendar pentru noi, profesorii, pentru ședințe și întâlniri, ca să ne putem pregăti cât mai bine. Noi de la 1 septembrie ne întoarcem la școală. În paralel, se lucrează la igienizarea fiecărei săli de clasă, facem necesarul de manuale de care avem nevoie. Sunt mai multe aspecte pe care le vom pune la punct în această săptămână”, dezvăluie Violeta Bontilă.

La Liceul C.D.Loga din Timișoara 90% dintre profesori sunt vaccinați.
La Liceul C.D.Loga din Timișoara 90% dintre profesori sunt vaccinați.

Ea spune că elevii și profesorii sunt acum mult mai pregătiți decât anul trecut.

Șocul cel mai mare a fost anul trecut când am început în sistem hibrid și nimeni nu știa cum funcționează. Măsurile anunțate zilele trecute nu reprezintă ceva nou pentru noi. Le-am pus în practică și în ultimele două luni ale anului școlar trecut, când am încercat să respectăm toate normele de distanțare, am purtat mască. Acum și elevii s-au obișnuit și noi ne-am obișnuit și sper să ne fie mai ușor”, a spus directoarea de la Liceul C.D.Loga.

Toate clasele și holurile liceului din Timișoara sunt igienizate.
Toate clasele și holurile liceului din Timișoara sunt igienizate.

La acest liceu, 90% dintre profesori erau vaccinați la finalul anului trecut, procent care ar putea fi mai mare după vacanță. „Vom încerca să vorbim și cu părinții să-i convingem să-și dea acordul pentru vaccinarea copiilor”, spus directoarea Violeta Bontilă. Mai ales că școala are cabinet medical cu medic și asistent.

Sorin Cîmpeanu a declarat că profesorii nevaccinați și care nu vor să se tesetze nu vor mai fi primiți la școală
Sorin Cîmpeanu a declarat că profesorii nevaccinați și care nu vor să se tesetze nu vor mai fi primiți la școală

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus săptămâna trecută că şcolile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie. Deocamdată, măsura este agreată la nivel de Guvern, dar o decizie finală ar trebui să fie luată la 1 septembrie, în funcție de situația epidemiologică și de ce spun specialiștii de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Până atunci, știm că școlile vor fi deschise până la pragul de 6/1.000 de locuitori, iar toată lumea va acces în unitățile de învățământ.

O măsură anunțată de minister care nu a mai fost luată până acum este despre ce se întâmplă cu profesorii nevaccinați după depășirea pragului de infectare de 6/1.000.

Pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore - trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testați - testarea fiind asigurată de către DSP (…) va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Anul trecut, în multe dintre școli, nu a putut fi respectată distanța de 1,5 metri între elevi.
Anul trecut, în multe dintre școli, nu a putut fi respectată distanța de 1,5 metri între elevi.

Simion Hancescu, președintele FSLI: „Varianta ca pe cei nevaccinați să nu-i primești la școală nu stă în picioare”

Sindicaliștii arată că o astfel de măsură, adică să nu mai fie permis accesul profesorilor nevaccinați după rata de infectare de 6/1.000, nu este fezabilă.

Profesorii sunt vaccinați în proporție de 60%. Sunt unii profesori care nu se pot vaccina din motive medicale. Varianta ca pe cei nevaccinați să nu-i primești la școală nu stă în picioare. Cine predă în locul lor? Doar să aducă oameni de pe stradă. Ei să stea acasă și elevii să vină la școală? Știm ce pierderi au existat în online”, a spus Simion Hanescu – președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI).

Acesta mai arată că toți profesorii speră să înceapă școala într-un regim normal. „Cu toții sțim că școala online are mari deficiențe în comparație cu cea față în față. Nu o să mai avem o școală ca cea înainte de martie 2020, dar sperăm că macar ceva similar. Acum trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu, pentru că vedem ce aglomerație este la mare, sigur o să fie o explozie de cazuri în săptămânile următoare”, mai arată președintele FSLI.

Sondaj: 7 din 10 elevi spun că școala online nu e mai bună decât cea fizică

Un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Elevilor(CNE) în rândul a peste 11.000 de elevi arată că pentru 74,5% dintre aceştia şcoala online a avut o calitate inferioară celei desfăşurate cu prezenţă fizică.

CNE a făcut mai multe propuneri şi recomandări pentru Ministerul Educaţiei, printre care organizarea de testări iniţiale standardizate, la nivel naţional, pentru toate clasele, în primele săptămâni ale anului şcolar 2021-2022. Elevii spun că în acest fel va fi evaluat în mod obiectiv lipsurile acumulate în timpul şcolii online la materiile de examen/de profil.

Peste trei săptămâni ne reîntoarcem la şcoală, după doi ani şcolari pandemici. Totuşi, până acum, nimeni nu s-a întrebat care au fost pierderile educaţionale ale învăţământului online, cum resimt elevii schimbările vertiginoase din jur, care au fost clivajele generate de pandemie. Noi am făcut-o. De aceea, credem că propunerile şi recomandările noastre sunt cu atât mai valoroase cu cât sunt fundamentate pe opinia a mii de elevi din România”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG