Linkuri accesibilitate

Amendamentul care dezincriminează arderea deșeurilor. Garda de Mediu: „A fost o eroare”


Incendierea deșeurilor a devenit o afacere extrem de profitabilă pentru rețelele care colectează fier vechi
Incendierea deșeurilor a devenit o afacere extrem de profitabilă pentru rețelele care colectează fier vechi

Un amendament propus de conducerea Gărzii de Mediu, care a trecut de Camera Deputaţilor, dezincriminează arderea și îngroparea deşeurilor. Garda de Mediu susține că amendamentul a fost o eroare de transpunere: „Problema e ca și rezolvată!”

Arderile şi îngropările de deşeuri au fost incriminate de ministerul Mediului, cu câteva luni în urmă, ca fiind infracţiuni. „Acest amendament nou spune că ele sunt infracţiuni în momentul în care statul dovedeşte că au impact major asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului. Amendamentul funcționează ca o piedică. Garda de Mediu nu are laboratoare care să măsoare nivelul poluării la fața locului. Au motivat că se pot produce abuzuri și de la o țigară aruncată într-un coș, lucru care ar produce un incendiu. Magistrații pot face distincție între arderea frunzelor în spatele casei și incendierea unui camion de cabluri pentru a extrage cuprul din ele”, declară pentru europa Liberă Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu este activist de mediu și fost comisar șef al Gărzii de Mediu.
Octavian Berceanu este activist de mediu și fost comisar șef al Gărzii de Mediu.

Berceanu mai susține că aerul poluat în urma unor incendieri de mașini casate dispare în 30 de minute, astfel încât comisarii gărzii de mediu și procurorii nu mai au ce măsura pentru a deschide dosar penal autorilor.

Coșul de gunoi al Europei

„Peste tot în lume, aceste arderi sunt considerate infracțiuni. Acest amendament vine în contextul în care săptămâna trecută s-a modificat legislația astfel încât Garda Națională de Mediu să elibereze autorizația anuală de mediu fără ca un comisar să se deplaseze în teren pentru verificări. Asta înseamnă o viză în alb. Dacă intrăm în Schengen vom deveni coșul de gunoi al Europei”, mai susține Berceanu.

Modificarea legii a avut susținerea tacită a unui deputat liberal, președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților. „Amendamentul respectiv este al Gărzii de mediu și a fost asumat de George Stângă, deputat PNL de Galați. Propunerea legislativă spune că se deschide dosar penal numai în cazul în care se dovedește prejudiciul față de oameni sau mediu. Ceea ce în România nu se poate întâmpla, nu există instrumente să dovedești prejudiciul și nici procurori specializați. Prin urmare, rămânem la amendă pentru cei care ard deșeuri ilegal”, ne-a declarat Oana Neneciu, directorul fundației Ecopolis.

Oana Neneciu este director executiv al asociației Ecopolis, instituție care monitorizează calitatea aerului.
Oana Neneciu este director executiv al asociației Ecopolis, instituție care monitorizează calitatea aerului.

Ca și Berceanu, ea atrage atenția că legea actuală nu-i pedepsește pe cei care aprind un foc în curte. „Pe noi ne îngrijorează nu cei care ard trei anvelope pe câmp sau mormane de frunze în curte, ci rețelele bine organizate, care ard resturi din dezmembrări auto, tone de anvelope pentru recuperare cupru, deșeuri importate ilegal și așa mai departe. Ne interesează crima organizată. Ei bine, și aceștia vor scăpa cu amendă, pe care de regulă nu o plătesc”, mai susține Neneciu.

Garda de Mediu: „A fost o eroare”

Florin Bănică este comisar general adjunct cu rang de subsecretar de stat al Gărzii de Mediu. El susține că amendamentul respectiv a fost o eroare care va fi îndreptată în cel mai scurt timp.

„A fost o eroare de transpunere. Printr-un amendament, la care am lucrat astăzi [vineri, 25 noiembrie] împreună cu comisarul șef al Gărzii de Mediu, lucrurile se vor îndrepta. Se va reveni la vechea formă, nu știu cine se face vinovat de greșita transpunere. Nu ne convine nici nouă, ca instituție, vă dați seama. Problema e ca și rezolvată!”, a declarat Bănică pentru Europa Liberă.

Garda de Mediu este condusă de Aurelian Păduraru, colonel în rezervă şi membru PNL Galaţi. Fost secretar de stat în ministerul de Interne, Păduraru a fost numit prin decizie a premierului Nicolae Ciucă comisar șef al Gărzii de Mediu în mai 2022.

El cumulează pensia specială cu salariu. În ultima declarație de avere Păduraru a consemnat că a încasat aproape 80.000 de lei pe an pensie de la MAI, la care s-a adăugat 109.000 de lei salariu ca secretar de stat în ministerul de Interne.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG