Linkuri accesibilitate

Despre ce detalii nu a vrut să vorbească Dăncilă cu omologul ei polonez


polish prime-minister Mateusz Morawiecki and romanian prime-minister Viorica Dancila
polish prime-minister Mateusz Morawiecki and romanian prime-minister Viorica Dancila

Prim-ministra Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Cei doi oficiali au discutat în marja reuniunii aniversare a șefilor de guverne din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004.

Printre temele abordate au fost cadrul financiar multianual, politica de coeziune şi politica agricolă comună. Premierul român a susţinut importanţa tuturor politicilor promovate la nivelul UE, acestea trebuind să se regăsească în cadrul financiar multianual, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul polonez a apreciat rezultatele preşedinţiei exercitate de România la Consiliul Uniunii Europene. Cei doi au atins și subiectul Iniţiativa Celor Trei Mări, amintind tangențial și proiectul Via Carpatia, dar fără să intre în amănuntele complicate.

Intermarium sau Inițiativa celor Trei Mări, Baltică, Adriatică și Neagră a fost primită bine în România, cu toate că deocamdată Bucureștiul a intrat doar teoretic în acest proiect pe care președintele polonez Andrzej Duda l-a preluat din istoria interbelică. Modelul federației Intermarium proiectat de mareșalul Józef Piłsudski în anii '30 viza o alianță între țările cuprinse ”între Mări” cu scopul de a asigura securitatea statelor membre atât prin raportare la Rusia Sovietică, cât și la Germania.

În noul proiect este însă vorba despre securitatea energetică și legăturile de transport dintre statele cuprinse între cele trei mări. Adiacent, tot polonezii au propus construirea unei autostrăzi Via Carpatia care să lege portul lituanian Klaipeda cu Salonicul, trecând prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. În plus, Polonia a construit deja un terminal de gaz natural lichefiat pe coasta sa baltică și dorește să devină un hub de GNL american pentru întreaga regiune. Dacă vrea să beneficieze de toate aceste idei puse în circulație de Polonia, România ar trebui să înceapă să lucreze la interconectarea cu gazoductul care coboară de la Marea Baltică spre Marea Adriatică și apoi să înceapă să-și traseze o autostradă spre nord.

Depsre toate aceste amănunte, însă, prim-ministra Dăncilă nu a vorbit, fiindcă România vrea să facă parte din formatul Intermarium, dar nu pare interesată să pună în practică niciunul dintre planurile la care s-a asociat.


Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a spus la întâlnirea cu omologul său polonez că Guvernului României ar vrea să organizeze un Forum de Afaceri România - Polonia la Bucureşti, cu ocazia proximei runde de consultări interguvernamentale bilaterale. În plus, șefa executivului român a făcut cunoscută hotărârea României de a valorifica, şi în raport cu Polonia, oportunităţile generate de rezultatele Summit-ului de la Bucureşti al Iniţiativei celor Trei Mări. Totodată, ea a menţionat interesul României pentru extinderea cadrului juridic bilateral, care să permită o interacţiune aprofundată în plan economic.

Cei doi prim-miniştri au abordat, de asemenea, teme de actualitate ale politicii internaţionale şi au convenit intensificarea cooperării la nivelul ministerelor apărării.

De asemenea, ei au agreat un calendar comun de evenimente bilaterale pentru perioada imediat următoare a anului în curs

XS
SM
MD
LG