Linkuri accesibilitate

DETECTORUL DE MINCIUNI. Declarația lui Dan Barna despre cât costă corupția


Detectorul de minciuni este un proiect al mai multor organizații civice, sprijinit de Comisia Europeană și susținut de Europa Liberă
Detectorul de minciuni este un proiect al mai multor organizații civice, sprijinit de Comisia Europeană și susținut de Europa Liberă

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care pune lupa pe informațiile relevante din media. Jurnalista Maura Bărbulescu, participant la proiectul mai multor ONG-uri, sprijinit de CE și susținut de Europa Liberă, analizează declarația liderului USR, Dan Barna

Declarația -Dan Barna: „În fiecare an, România pierde 38 de miliarde de euro, acesta este costul corupției după studii internaționale”

MIXT. Cifra lansată în discursul electoral este incertă, nefiind coroborată cu alte surse și documente oficiale ale UE sau naționale.

Context

Declarația a fost făcută în contextul organizării primului miting electoral al Alianței 2020 USR-PLUS, duminică, 5 mai 2019, la Cluj Napoca. Acolo Dan Barna a detaliat consecințele corupției arătând că suma de 38 de miliarde de euro ar fi putut fi folosită la terminarea tuturor autostrăzilor din România, la realizarea celor opt spitale regionale, la reabiltarea școlilor „pentru ca nici un copil să nu mai moară într-o latrină din fundul curții”.

Tema corupției din România este de bază în campania electorală a acestei Alianțe. Cuantificarea corupției la nivelul UE și al țărilor din UE reprezintă o temă dezbătută în diferite medii politice. Există câteva cifre oficiale în acest sens, bazate pe studii efectuate de organisme europene sau grupuri politice reprezentate în Parlamentul European.

Verificare

O simplă căutare pe Google arată însă că nu există un consens privind o cifră oficială a pierderilor generate de corupție. Declarația lui Dan Barna se bazează pe un studiu al Verzilor Europeni. Aceeași cifră, de peste 38 miliarde de euro anual, apare și pe o postare electorală de pe pagina de Facebook a USR din 17 aprilie.

Sursa declarației lui Dan Barna este un studiu al Verzilor Europeni, ale cărui concluzii au fost publicate în 07.12.2018 aici: https://www.greens-efa.eu/en/article/document/the-costs-of-corruption-across-the-european-union/

Estimarea costului corupției, conform sudiului, acoperă o plajă largă:„Ultimele estimări privind costul corupției în UE aduce pierderi de PIB ca rezultat undeva între 179 și 950 miliarde euro în fiecare an” (orig:”The latest estimates regarding the cost of corruption across the EU put the loss to GDP as a result somewhere between €179 billion and €950 billion each year”).Pornind de la această largă marjă de valori, autorii studiului au estimat că la nivelul UE costul corupției asupra PIB este de 904 miliarde euro.

Plecând de aici, pentru România, s-a estimat un cost de 38,6 miliarde euro adică peste 15% din PIB.

Există însă documente oficiale la nivelul Comisiei Europene, de exemplu, care fac apel la o cifră cu mult mai mică, de 120 miliarde euro, ca și cost al corupției la nivelul UE (vezi de exemplu: https://www.euractiv.ro/edu-just-rule-of-law-stat-de-drept/ce-este-coruptia-si-de-ce-afecteaza-viata-fiecaruia-12642

Se observă faptul că declarația face apel la o singură sursă, citată și în alte studii, raportul Verzilor Europeni, care aduce o estimare a costurilor corupției în UE într-o marjă foarte largă de valori, luând apoi drept referință cifra de 904 miliarde de euro (apoape de maximul prognozat de 950 miliarde de euro, dar mult superioară limitei minime de 179 miliarde de euo).

Documente oficiale ale Comisiei Euopene vehiculează însă suma totală de 120 miliarde de euro anual ca fiind costul corupției la nivelul UE, mult sub limita inferioară luată în calcul în studiul Verzilor Europeni. Studiind documentul Verzilor, se poate constata că țara cu cel mai mare cost al corupției în valoare absolută, Italia, conform datelor prezentate în raport, ar pierde din cauza corupției 236,8 miliarde euro anual, adică aproape dublul sumei oficiale a CE privind corupția la nivelul întregii UE.

Concluzie

MIXT:Dan Barna a lansat o cifră privind costul anual al corupției în România care se bazează pe un singur studiu și nu a coroborat datele din acesta cu alte documente oficiale pe aceeași temă. Având în vedere faptul că nu există un consens privind adevăratul cost anual al corupției la nivelul UE, din care să se deducă apoi pentru fiecare țară membră care este pierderea reală din PIB datorată corupției, consider informația parțial adevărată. Având în vedere multiplele surse oficiale de informație pe această temă, declarația lui Dan Barna ar fi putut să cuprindă, pentru acuratețe, sursa informației și anume, raportul întocmit de Verzii Europeni dar și faptul că există numeroase alte documente oficiale care cuantifică costul anual al corupției în UE și implicit în România.

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Proiectul este susținut de Radio Europa Liberă, iar declarațiile verificate de jurnaliști independenți pot fi accesate la www.detectoruldeminciuni.presshub.ro

„Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici”, este intenția organizațiilor care au lansat „Detectorul de minciuni”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG