Linkuri accesibilitate

DETECTORUL DE MINCIUNI. Declarația Vioricăi Dăncilă despre neinvitarea la summitul de la Sibiu, sub lupă


Proiectul Detectorul de Minciuni demonstrează cât adevăr a existat în declarația Vioricăi Dăncilă privind neinvitarea sa la summitul Consiliului European de la Sibiu
Proiectul Detectorul de Minciuni demonstrează cât adevăr a existat în declarația Vioricăi Dăncilă privind neinvitarea sa la summitul Consiliului European de la Sibiu

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care pune lupa pe informațiile relevante din media verificând corectitudinea lor. Jurnalista Anca Grădinaru, participant la proiectul mai multor ONG-uri, sprijinit de CE și susținut de Europa Liberă, a analizat declarația Vioricăi Dăncilă

Declarația premierului Viorica Dăncilă „Nu pot să vă spun dacă merg (la summitul de la Sibiu - n.r.), nu am fost invitată încă. Dacă va exista o invitație, cu siguranță voi merge...​Mi se pare, totuși, nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri din partea... nu numai din partea statelor membre, am văzut că și alte state au făcut referire la acest lucru... să nu fie invitați la summit”

MIXT: Președintele nu premierul reprezintă România la Consiliul European. Premierul poate fi invitat la întrunirile de natură protocolară (recepție, dineuri, conferințe etc.)

Context

La 3 mai, premierul României, Viorica Dăncilă, s-a plâns public că nu a primit o invitație la summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu, care este un Consiliu European informal.

Prim-ministrul a declarat presei că președintele țării nu a invitat-o la întâlnirea liderilor Uniunii Europene, citată mai sus.

Verificare

Am solicitat puncte de vedere atât purtătorului de cuvânt președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cât și Admnistrației Prezidențiale de la București.

Jüri LAAS, ofițer de presă în cadrul Consiliului European, ne-a declarat:

„Întâlnirea de la Sibiu este o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern. La această întrunire, România este reprezentată de președinte.

Reprezentanții statelor membre care participă, de fiecare dată, aceiași, la Consiliul European poate fi consultată aici:

https://www.consilium.europa.eu/en/european-council/members/

Președintele Klaus Iohannis a explicat, la Sibiu, de ce nu a invitat-o pe doamna Dăncilă la Sibiu:

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format”.

Potrivit legislației europene, inclusiv Tratatului de la Lisabona, Consiliul Uniunii Europene este instituția formată din șefi de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii ce are ca atribuții stabilirea orientării și a priorităților Uniunii.

http://www.europarl.europa.eu/ftu/pdf/ro/FTU_1.1.5.pdf
https://www.consilium.europa.eu/en/european-council/members/

România este reprezentată de președinte în acest for.

La rândul său, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a explicat pe pagina sa de facebook, că premierul Viorica Dăncilă nu are ce căuta la Consiliul European de la Sibiu, dar domnia sa ar fi putut fi invitată la recepție. În programul oficial nu este însă prevăzută nicio recepție. În schimb, a fost programat un concert, joi, la finalul summitului, în Piața Mare din Sibiu.

Iată declarația lui Traian Băsescu:

„Conform Tratatului de la Lisabona fiecare stat membru are un singur loc în Consiliul European, loc care este rezervat aceluia care prin Constituţia naţională are mandat de reprezentare a ţării, în cazul nostru Preşedintele Iohannis....Doamna Premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce Preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. Deci, sunt două instituţii cu atribuţiuni total diferite.2. Doamna Premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar (va)putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte, cu un scurt laudatio, celorlalţi membri ai Consiliului European”

Premierul Viorica Dăncilă a fost totuși învitată să încheie lucrările conferinței internaționale ”The Future of Europe. Perspectives of Contemporary Developments”.

În programul dat presei luni, 6 mai, cu doua zile înainte de începerea conferinței, scria că prezența premierului urmează să fie confirmată. Însă, în ziua deschiderii conferinței, miercuri, 8 mai, presa a primit din partea organizatorilor un alt program, în care numele premierului nu mai apărea.

De asemenea, cei trei miniștri ai cabinetului Viorica Dăncilă care ar fi trebuit să participe la conferința despre viitorul Europei au dispărut joi din programul oficial. Este vorba despre miniștrii de Externe, al Afacerilor Europene și al Apărării.

Concluzie

MIXT: Premierul Viorica Dăncilă nu putea fi invitată la lucrările Consilului European informal de la Sibiu, ca atare, plângerea sa nu este întemeiată. În schimb, ar fi putut participa la conferința organizată în marja Summit-ului de la Sibiu. A fost invitată să încheie lucrările conferinței, însă nu a dat curs invitației.

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Proiectul este susținut de Radio Europa Liberă, iar declarațiile verificate de jurnaliști independenți pot fi accesate la www.detectoruldeminciuni.presshub.ro

„Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici”, este intenția organizațiilor care au lansat „Detectorul de minciuni”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG