Linkuri accesibilitate

DETECTORUL DE MINCIUNI. Dragoș Benea, de la PSD, cu declarațiile despre banii europeni pentru Moldova


Dragoș Benea, de la PSD, s-a oprit cu numărarea banilor din fonduri europene exact în timpul guvernării partidului din care face parte, interval în care Moldova nu a mai beeneficiat de investiții

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care pune lupa pe informațiile relevante din media. Jurnalistul Ionuț Benea, participant la proiectul mai multor ONG-uri, sprijinit de CE și susținut de Europa Liberă, analizează declarația candidatului PSD Dragoș Benea

DECLARAȚIA - Dragoș Benea: ”Vreau să le spun celor care spun că Alianța Vestului aduce doar dezvoltare că aici, în regiunea Nord-Est, în Moldova, s-au adus cei mai mulți bani europeni în perioada 2007- 2016, peste 500 de milioane de euro atrași de oamenii de afaceri și primarii din zona Moldovei”.

Mixt: Regiunea de Nord-Est a atras, în perioada amintită de Dragoș Benea, peste 500 de milioane de euro din fonduri europene, mai mult decât regiunea Vest, însă de aproape patru ori mai puțin decât regiunea București-Ilfov.

Context

Liderul PSD Bacău, Dragoș Benea, a făcut afirmația la mitingul organizat de partidul din care face parte la Iași, în data de 9 Mai. (Sursa: AICI). El s-a referit la perioada 2007 – 2016, când s-au realizat plățile din fonduri structurale pentru exercițiul financiar 2007 – 2013.

Mitingul a avut caracter electoral și a adunat un număr mare de participanți aduși cu autobuzele din localitățile Moldovei. Declarațiile vorbitorilor au avut scopul de a convinge publicul că PSD a avut performanțe economice în regiune și a stimulat dezvoltarea prin atragerea de bani europeni.

Verificare

În exercițiul financiar 2007-2013, România a încasat fonduri europene de 19,06 miliarde de euro (Sursă: www.fonduri-ue.ro). Fondurile structurale au fost acordate mai multor regiuni de dezvoltare alcătuite cu scopul de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea regională, dar și pentru a sprijini mediul privat.

Cele 8 Regiuni de dezvoltare sunt:

  • Regiunea de dezvoltare Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui)
  • Regiunea de dezvoltare Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea)
  • Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman)
  • Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea)
  • Regiunea de dezvoltare Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara și Timiș)
  • Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare si Sălaj)
  • Regiunea de dezvoltare Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu)
  • Regiunea de dezvoltare București – Ilfov (municipiul București și județul Ilfov)

Conform unui studiu publicat de Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kiritescu”, care funcționează în cadrul Academiei Române, pe regiuni de dezvoltare, situația plăților aferente exercițiului bugetar 2017 – 2013, aici

Aferent exercițiului bugetar european 2007 – 2013, cei mai mulți bani i-a atras regiunea București – Ilfov:24,4 miliarde de lei, în timp ce regiunea Nord-Est invocată de Dragoș Benea se situează pe locul doi, cu încasări de 7,18 miliarde de lei.

Concluzie

Mixt: Regiunea Nord-Est invocată de Dragoș Benea în discursul său electoral a atras mai puține fonduri europene decât regiunea București-Ilfov.Așadar afirmația că regiunea Moldovei „a atras cei mai mulți bani europeni” este falsă.
În schimb, afirmația că „primarii și oamenii de afaceri au atras peste 500 de milioane de euro” în perioada 2017 – 2016 este adevărată. Raportându-ne la cursul valutar mediu din 2013 de 4,4190 lei/euro (SURSĂ: BNR) reiese o valoare aproximativă în euro de 1,6 miliarde de euro a sumei totale încasate de regiunea Nord-Est, de trei ori mai mare decât suma invocată de Dragoș Benea. Procentual, regiunea Nord-Est a absorbit 10,9% din valoarea totală a fondurilor europene pentru perioada menționată, cu 0,7% mai mult decât regiunea Nord-Vest.

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Proiectul este susținut de Radio Europa Liberă, iar declarațiile verificate de jurnaliști independenți pot fi accesate la www.detectoruldeminciuni.presshub.ro

„Dorim să susținem jurnalismul independent, să oferim un reper societății pentru a lua decizii pe baza unor informații corecte, dar și să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici”, este intenția organizațiilor care au lansat „Detectorul de minciuni”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG