Linkuri accesibilitate

DETECTORUL DE MINCIUNI. „PSD prezintă dovezile că PNL este un adversar declarat al creșterii salariului minim pe economie”


Partidul Social Democrat a publicat pe 3 mai 2019 un comunicat de presă pe site-ul oficial în care anunță că are „dovada edificatoare care confirmă că PNL a fost tot timpul un adversar declarat al creșterii salariului minim pe economie”.
Partidul Social Democrat a publicat pe 3 mai 2019 un comunicat de presă pe site-ul oficial în care anunță că are „dovada edificatoare care confirmă că PNL a fost tot timpul un adversar declarat al creșterii salariului minim pe economie”.

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care pune lupa pe informațiile relevante din media. Jurnalista Andreea Pocotilă, participantă la proiectul mai multor ONG-uri, sprijinit de CE și susținut de Europa Liberă, analizează dovezile prezentate de PSD.

MINCIUNĂ. „Dovada” prezentată de PSD este o scrisoare publicată în urmă cu cinci ani de un grup de oameni de afaceri și profesori de economie. Câțiva dintre aceștia au intrat ulterior în PNL, dar scrisoarea respectivă nu a fost o poziție oficială a PNL.

Context

Partidul Social Democrat a publicat pe 3 mai 2019 un comunicat de presă pe site-ul oficial în care anunță că are „dovada edificatoare care confirmă că PNL a fost tot timpul un adversar declarat al creșterii salariului minim pe economie”.

https://www.psd.ro/media/comunicate/psd-prezinta-dovezile-ca-pnl-este-un-adversar-declarat-al-cresterii-salariului-minim-pe-economie

Comunicatul nu redă scrisoarea și nici nu dă vreun link spre document. Dă, însă, câteva citate și trage concluzii:

„Din acest motiv, în viziunea semnatarilor scrisorii «creșterea salariului minim este în mod fundamental o măsură anti-socială», iar în opinia lor Guvernul ar trebui să «abandoneze» imediat politica de majorări în acest domeniu. Acest lucru demonstrează că intențiile reale ale PNL în cazul venirii la guvernare sunt cel puțin de a stopa majorările salariului minim prevăzute în programul de guvernare pentru următorii ani și eventual scăderea acestuia, cum au mai făcut și în trecut”, transmite comunicatul.

Afirmația vine în contextul campaniei pentru alegerile europarlamentare unde PSD și PNL se înfruntă, având în sondaje procente apropiate de intrare în Parlamentul European.

Verificare

La o săptămână de la acest comunicat, pe 10 mai, a fost publicat pe Youtube un video care preia același mesaj: „PNL a publicat o scrisoare împotriva creșterii salariului minim”.

Pe 16 mai a fost distribuit un ziar de campanie al PSD și tema a fost reluată. La rubrica „Ce vrem să facem noi/ Ce vor să facă ei”, sub „PNL, Cioloș, Iohannis &co.” scrie „salariul minim: reducere sau desființare”.

Scrisoarea la care fac referire comunicatul PSD, ziarul de campanie PSD și video-ul lansat pe Youtube de pe un canal fictiv a fost publicată în decembrie 2014 și a fost semnată de mai mulți profesori universitari, economiști și manageri. Îi era adresată ministrului Muncii de atunci, Rovana Plumb, premierului Victor Ponta și președintelui Klaus Iohannis.

https://www.mediafax.ro/economic/scrisoare-deschisa-cresterea-salariului-minim-o-masura-anti-economica-si-anti-sociala-13708913

Pentru a lămuri acest aspect, am solicitat biroului de presă al formațiunii politice să precizeze dacă PNL a publicat vreodată o scrisoare împotriva salariului minim.

„PNL nu a avut nicio poziție publică ori nepublică, adică în interiorul forului de conducere al partidului, împotriva salariului minim. Discuția din PNL a fost referitoare la modalitatea în care este indexat anual salariul minim, astfel încât acesta să nu mai fie expus deciziei politice arbitrare sau electorale a Guvernului”.

Astfel, scrisoarea nu a fost transmisă de PNL și nu a reprezentat o poziție oficială a acestui partid. Dovada la care face referire comunicatul PSD este că unul dintre semnatarii scrisorii din 2014, Florin Cîțu, a devenit doi ani mai târziu, în 2016, membru PNL și apoi, în 2017, vicepreședinte PNL. Alți doi semnatari, profesorii Bogdan Glăvan și Cristian Păun, au devenit, în ianuarie 2018, consilieri ai președintelui PNL, Ludovic Orban.

„Cei trei, la momentul semnării scrisorii la care vă referiți, nu aveau calitatea de membri ai PNL sau de consilieri ai PNL, și de altfel titulatura cu care au fost relatați de mass-media în urma demersului făcut era aceea de economiști/profesori”, a transmis biroul de presă al PNL la întrebarea referitoare la afilierea politică a semnatarilor scrisorii.

În video-ul de pe Youtube, urcat de un user fictiv numit STV Media, mesajul „PNL vrea să îți ia salariul minim” se transformă în „PNL vrea să îți ia: mâncarea, medicamentele, umorul, pensia, fericirea”. Pentru niciuna dintre aceste acuzații nu se aduc dovezi. Video-ul este un colaj în care lideri ai PNL sunt prezentați cu teancuri de bani curgând peste ei, cu lingouri pe birou sau cu lanț gros de aur la gât și a fost vizionat de în jur de 90.000 de persoane.

Concluzie

MINCIUNĂ: Scrisoarea referitoare la salariul minim pe care PSD o atribuie PNL nu reprezintă o poziție oficială a PNL. Documentul datează din 2014, an în care cei trei semnatari la care face referire PSD nu erau membri sau consilieri în PNL. Mesajele conexe transmise pe diverse canale – Youtube, ziar de campanie etc. – arată o intenție manipulatoare, insistând în acreditarea ideii că PNL își asumă politic desființarea salariului minim pe economie și afectarea negativă a veniturilor cetățenilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG