Linkuri accesibilitate

Dezastrul WC-urilor din școlile rusești | Ce dezvăluie o campanie de marketing


Atât de multe toalete din școli erau într-o stare dezastruoasă, încât compania care comercializează produse de curățenie a crescut numărul câștigătorilor de la unu la șase.

Compania britanică de produse de curățenie Domestos a anunțat câștigătorii concursului prin care școala din Rusia cu cele mai proaste condiții ale WC-urilor urma să câștige renovarea acestora.

Imaginile primite de la școlile din Rusia au arătat condiții atât de proaste, încât compania va acorda premiul unui număr de șase școli.

Zecile de imagini înscrise în concurs au dezvăluit condiții dezastruoase ale unor WC-uri moștenite din vremuri sovietice, așa-numitele WC-uri turcești, pe care unii dintre români le țin minte din anii de școală din timpul comunismului, până la cabine renovate la un moment dar, dar care se află într-o stare de degradare înaintată și nu oferă, de multe ori, nicio urmă de intimitate.

Toate școlile înscrise la concurs vor primi produse de curățenie suficiente pentru un an de zile.
Toate școlile înscrise la concurs vor primi produse de curățenie suficiente pentru un an de zile.

Sunt imagini de speriat”, a spus Andrei Pivovarov, directorul executiv al organizației neguvernamentale Open Russia, înființată de opozantul Kremlinului Mihail Hodorkovski. Concursul dezvăluie „lipsa enormă de respect pentru copii pe care o are statul rus, care nu a renovat școlile de ani de zile”, a spus acesta pe Twitter.

Alți utilizatori ai platformelor de socializare au criticat corupția oficială și risipa, în timp de alții l-au ridiculizat pe Vladimir Putin: „Domestos a avut o acțiune anti-Rusia și anti-Putin. Toată lumea a văzut starea dezgustătoare a toaletelor din Marea Rusie”, a comentat pe Twitter bloggerul Rustem Adagamov. „Trebuie să aflăm cine se află în spatele acestei campanii: CIA sau Departamentul de Stat?”, a ironizat acesta obiceiul Kremlinului de a acuza Occidentul pentru numeroasele probleme interne.

Imaginile au declanșat numeroase critici la adresa Kremlinului.
Imaginile au declanșat numeroase critici la adresa Kremlinului.

Unele dintre școlile care s-au înscris în concurs au trimis și comentarii împreună cu fotografiile, în care spuneau că WC-urile nu au fost renovate de ani de zile. În imagini se vede atât starea de degradare, cât și mizeria din unele toalete.

Cele mai multe voturi au fost primite de școala din Gus-Khrustalny, în regiunea Vladimir. Persoana care a înscris-o la concurs spune că elevii se învoiesc de la ore când trebuie să folosească toaleta, pentru a merge acasă.

Toate școlile participante la concurs vor primi cadou produse de curățat suficiente pentru un an de zile.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG