Linkuri accesibilitate

România oferă 200.000 de doze de vaccin anti-Covid și ajutoare financiare nerambursabile Republicii Moldova


Vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00

Vizita președintelui Iohannis la Chișinău, 29 decembrie

Dezghețul relațiilor bilaterale după patru ani tensionați de mandat Dodon și sprijinul oferit de România vecinului de peste Prut pentru dezvoltarea economică și continuarea drumului european au fost principalele teme subliniate de Klaus Iohannis și Maia Sandu cu ocaziei vizitei oficiale la Chișinău efectuate de președintele român.

Președintele Iohannis a anunțat și un nou sprijin masiv pentru Republica Moldova: 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, ajutoare financiare nerabursabile, echipamente și medicamente, plus 6.000 de tone de motorină pentru agricultori

Îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin acest pachet, România are în vedere următoarele: încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea protocol adițional la acordul bilateral privind granturi nerambursabile în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității acordului și extinderea domeniilor de coroperare. Astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de succes de până acum”, a spus Iohannis.

De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. (...) Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state", a afirmat noul președinte al Republicii Moldova, în debutul conferinței de presă comună.

Mă bucur că această vizită se realizează pe fondul unui vot masiv în favoarea reformelor democratice. Acest vot clar reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Moldova să se îndrepte. Sper ca toate forțele politice să înțeleagă acest semnal limpede", a subliniat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a insistat însă că bunele relații dintre România și Republica Moldova vor depinde de reformele de la Chișinău.

Numai prin implementarea completă a reformelor Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient. România își dorește ca Moldova să prospere iar cetățenii să se bucure de instituții democratice și puternice", a precizat Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a anunțat că România va ajuta Republica Moldova cu 200.000 de doze de vaccin.

Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora", a completat Klaus Iohannis.

La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a spus că dozele de vaccin vor fi destinate lucrărilor medicali.

Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri în Republica Moldova cât mai curând. Aceste vaccinuri, destinate în special lucrătorilor din prima linie, lucrătorilor medicali, vor salva vieți și ne vor ajuta să oprim răspândirea infecției”, a spus Maia Sandu.

Sprijinul vine în condițiile în care un oficial medical al municipiului Chișinău a estimat că primele vaccinuri împotriva COVID-19 pot ajunge în Republica Moldova „în maximum 3 luni”, iar un program național de vaccinare ar putea demara în toamna anului 2021.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.

Președintele Iohannis și-a încheiat alocuțiunea prin a arăt că relația bilaterală va cunoaște noi dimensiuni odată cu mandatul Maiei Sandu.

Am convingerea că preluarea mandatului prezidențial de către doamna Sandu va reprezenta punctul de plecare pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în spiritul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, care să ducă la afirmarea sa ca stat modern, european și democratic, în conformitate cu așteptările legitime ale cetățenilor săi", a concluzionat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis este primul președinte care a vizitat Republica Moldova după câștigarea alegerilor prezidențiale de Maia Sandu. Au trecut aproape șase ani de la ultima vizită a președintelui României peste Prut. Klaus Iohannis a evitat în acest fel să legitimeze politica fostului președinte Igor Dodon.

Cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău s-a semnat și o declarație comună:

"România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.
Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.
Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune."

XS
SM
MD
LG