Linkuri accesibilitate

Ziua Limbii Române. „Dictare națională” în sprijinul integrării europene, în R. Moldova


Marea Dictare Națională, eveniment organizat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, pe 31 august 2023.

Sute de oameni au participat la o „dictare națională” în aer liber la Chișinău, un eveniment organizat de Ziua Limbii Române celebrată pe 31 august, la care autoritățile din Republica Moldova au promovat integrarea europeană, prioritate a guvernării de peste Prut.

Organizat de Ministerul Educației și deschis de președinta Maia Sandu, evenimentul a fost organizat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și a fost transmis online.

Textul dictării - citit de secretarul de stat din ministerul Educației, Adriana Cazacu - descrie o „țară mică și plină de istorie”, aflată mereu „în căutarea luminii și speranței”, în „inima Europei de Est”.

Textul dictării a fost ales la un concurs de eseuri cu tema: „De ce R. Moldova trebuie să fie parte a UE”. Câștigătoare – Marina Borș, studentă la USM
Textul dictării a fost ales la un concurs de eseuri cu tema: „De ce R. Moldova trebuie să fie parte a UE”. Câștigătoare – Marina Borș, studentă la USM

Președinta Maia Sandu, care a promovat integrarea europeană și în aparițiile sale publice din weekend cu ocazia Zilei Independenței, a subliniat în discursul rostit la „marea dictare națională” că limba română celebrată la Chișinău de 34 de ani, proclamată recent limbă de stat, este și „una din limbile oficiale ale Uniunii Europene”.

R. Moldova a primit statut de țară candidată la UE pe 23 iunie 2022 în timpul invaziei rusești în Ucraina, așteptând ca, până la sfârșitul anului în curs să i se spună dacă poate începe negocierile de aderare.

Președinta Sandu a mai spus că româna are „un loc respectat” în UE, unde „nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui”, aluzie la Uniunea Sovietică.

Ecouri și acorduri europene de Ziua Limbii Române

Într-un omagiu pe care l-a adus limbii române, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a difuzat o înregistrare în care interpretează în română o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru.

Un comunicat al Delegației UE precizează că piesa originală a fost compusă de formația „Līvi” din Letonia și lansată în 1986. Formația din țara de origine a ambasadorului a folosit atunci traducerea în letonă a poeziei „În limba ta” de Vieru.

„Piesa Dzimtā Valoda a fost un punct de reper și de coeziune pentru letoni. În anul 1986 existau multe limitări impuse de ocupația sovietică, inclusiv asupra limbii materne în Letonia, la fel ca și asupra asupra limbii române în R. Moldova”, se spune într-o declarație a ambasadorului Mažeiks.

La București, președintele român Klaus Iohannis a spus într-o declarație că pe 31 august este sărbătorită „atât simbolistica profundă a limbii române, cât și puterea sa de a aduce oameni și destine împreună (...), depășind barierele geografice”.

În declarația sa, Iohannis mai vorbește despre eforturi „remarcabile ale profesorilor și părinților care, mai ales în comunitățile istorice și în străinătate, le insuflă copiilor mândria de a vorbi o limbă atât de bogată în nuanțe și expresii”.

La Chișinău, ceremoniile de Ziua Limbii Române mai includ depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și pe Aleea Clasicilor, o ședința festivă comună a Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei, un spectacolul muzical „În aceeași limbă” în centrul capitalei.

Omagiu adus poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor
Omagiu adus poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor

Consolidarea „limbii române” în legislația moldoveană

După ani de dispute despre denumirea corectă a limbii oficiale a R. Moldova, sintagma „limba română” a fost consfințită în legislația moldoveană în 2023, prin amendamente operate de partidul de guvernământ PAS și promulgate de Maia Sandu, în luna martie.

Amendamentele, care pun în aplicare o decizie a Curții Constituționale din 2013, prevăd că, în toată legislația de peste Prut, inclusiv în Constituție, sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” sunt înlocuite cu „limba română”.

Prin decizia sa din 2013, Curtea Constituțională stabilește că Declarația de independență a R. Moldova, în care limba de stat se numește „română”, prevalează Constituției din 1994, în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”.

Amendamentele legislative operate de PAS în 2023 în favoarea „limbii române” au fost contestate la Curtea Constituțională de opoziția socialistă. Instanța încă nu s-a pronunțat.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG