Linkuri accesibilitate

DIICOT cere ajutorul FBI pentru izolarea ADN-ului mitocondrial, care ia ca referință doar genele mamei. FBI va face și profilul lui Dincă


Gheorghe Dincă intră în curtea sa din Caracal, unde este acuzat că a ucis-o pe Alexandra Măceșanu.
Gheorghe Dincă intră în curtea sa din Caracal, unde este acuzat că a ucis-o pe Alexandra Măceșanu.

Procurorii DIICOT au cerut asistență de la FBI pentru a stabili dacă oasele de la liziera de la marginea orașului Caracal sunt ale Luizei. De asemenea, se solicită și ajutor în profilul psihologic al lui Dincă. DIICOT precizează că nu este vorba despre implicarea vreunui cetățean american.

Solicitarea celor de la DIICOT vine după ce în România nu s-a putut stabili dacă oasele de la liziera orașului Caracal îi aparțin Luizei. INML are la dispoziție aparatură pentru a identifica profilul unei persoane doar după analizele ADN-ului din cromozomi, or, de la FBI, se așteaptă cercetarea ADN-ului din mitocondrii, care nu poate fi studiat la laboratoarele autohtone.

Un medic specializat în medicină legală, care a dofrit să păstreze anonimatul, a explicat, pentru Radio Europa Liberă, că analiza ADN-ului din mitocondrii este mai laborioasă și mai sofisticată. „Spre deosebire de ADN-ul cromozomial - a mai spus mediul citat - cel mitocondrial se poate baza pe comparația exclusivă cu materialul genetic al mamei. La cel cromozomial, intervin și genele tatălui în analiză”. Situația are legătură cu faptul că s-a descoperit că tatăl Luizei nu este cel biologic.


Pe de altă parte, mai arată specialistul consultat de Europa Liberă, cercetarea este complicată și pentru că în analizele de până acum INML nu a reușit să izoleze niciun fel de ADN. O explicație ar fi starea de degradare a fragmentelor de oase, care erau „prea arse și în care se distrusese orice urmă de proteină”, a spus medicul citat, referindu-se la fragmentele de oase găsite la lizieră, după indicațile lui Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Și o altă precizare a specialistului - oasele de la lizieră sunt mult mai fragmentate și mai arse decât cele ale Alexandrei, ultimele, găsite în curtea presupusului criminal.

Este nevoie ca întâi să poată fi izolat ADN-ul din aceste rămășițe și apoi să se reconsituie profilul genetic al unei persoane, ceea ce nu s-a reușit în timpul analizelor INML.

Familia Melencu, asemenea familiei Măceșanu, nu au fost de acord cu rezultatele comunicate de anchetatori. În cazul Luizei Melencu, dispărută în luna aprilie, mama acesteia a refuzat în ultima vreme să se prezinte la prelevarea de noi analize. Se pare, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, că ar fi probleme de paternitate, după cum a declarat, pentru Europa Liberă, o persoană apropiată de caz.

Pe lângă sofisticata analiză de ADN mitocondrial, pentru care România nu este pregătită, DIICOT cere asistență de la FBI și în privința profilului psihologic al lui Gheorghe Dincă.


Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului DINCĂ GHEORGHE.


DIICOT a precizat, în comunicatul de miercjuri că în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen.

Potrivit unor surse judiciare, DIICOT a lucrat în mai mjulte rânduri cu FBI în stabilirea de analize ADN și profiluri psihologice în mai multe cazuri, în special în cele de trafic de persoane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG