Linkuri accesibilitate

Foști directori ai CFR Marfă au vândut la fier vechi 2.500 de vagoane. Prejudiciu este de 7,5 milioane de euro


Procurorii DIICOT au trimis în judecată 35 de persoane în cazul subevaluării și vinderii la fier vechi a aproape 2.500 de vagoane de marfă. (Imagine generică)
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 35 de persoane în cazul subevaluării și vinderii la fier vechi a aproape 2.500 de vagoane de marfă. (Imagine generică)

35 de persoane au fost trimise în judecată în dosarul întocmit de procurori din Timișoara ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru subevaluarea și vinderea în urmă cu câțiva ani a 2.450 de vagoane de marfă subevaluate.

Potrivit detaliilor transmise sâmbătă de DIICOT, procurorii au constat constituirea, în 2014, a unui „grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, grup format de o parte dintre membrii din conducerea decizională/administrativă/executivă și tehnică centrală a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă”.

Ei au subevaluat valoarea a 2.450 de vagoane destinate casării și au facilitat „însușirea de către o societate comercială a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate”.

Potrivit comunicatului DIICOT, activitatea infracțională din perioada 2014 – 2017 a vizat vinderea vagoanelor CFR Marfă ca „deșeu de fier vechi” și nu „fier vechi greu” sau „deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare mai mare.

Au fost vândute ca „fier vechi” 35.000 de tone de oțel și 16.600 de tone de fier vechi greu. Prejudiciul calculat de procurori este de 33.628.496 de lei (7.541.036 de euro).

Printre cele 35 de persoane (cetățeni români și libanezi) trimise în judecată se află foști angajați cu funcții de director general, director operațiuni dezvoltare, director economic-financiar, director vânzări, șef serviciu, inginer și contabil.

Procurorii spun că grupul funcționa pe patru paliere și a inclus angajați „de la nivel central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG