Linkuri accesibilitate

Droguri vândute pe Telegram. DIICOT spune că erau „abonate” peste 10.000 de persoane


DIICOT și Poliția Română spun că rețeaua vindea droguri în special către elevi şi studenţi, prin intermediul aplicației criptate de comunicare Telegram.
DIICOT și Poliția Română spun că rețeaua vindea droguri în special către elevi şi studenţi, prin intermediul aplicației criptate de comunicare Telegram.

Peste 10.200 de persoane active se aflau pe un grup de Telegram, prin intermediul căruia mai multe persoane sunt acuzate că vindeau droguri în România, potrivit procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Procurorii DIICOT și ofițeri de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) au făcut luni percheziţii în municipiul Bucureşti şi în alte cinci judeţe la o grupare infracţională specializată în traficul de droguri către elevi şi studenţi, se arată în comunicatul DIICOT.

Gruparea de persoane acuzate de trafic de droguri a fost înființată în anul 2022, iar printre dealerii de droguri și consumatori ar fi inclusiv minori, potrivit anchetatorilor.

„Distribuția drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatori tineri, din categoria elevilor și studenților”, menționează aceștia.

Droguri vândute în România printr-un grup de Telegram.
Droguri vândute în România printr-un grup de Telegram.

În acest caz, 17 mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare pe în municipiul București și în județele Brăila, Ilfov, Galați, Mureș și Dâmbovița.

„În urma perchezițiilor, care au vizat în principal dealerii, au fost identificate și ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari și 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD”, spun procurorii.

În comunicatul DIICOT se mai arată că drogurile erau vândute stradal „în majoritatea marilor orașe”.

Droguri vândute în România printr-un grup de Telegram.
Droguri vândute în România printr-un grup de Telegram.

„Clienții [...] contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii”, menționează sursa citată.

Pe acest grup privat, denumit „Iarbă dulce V.I.P” erau trimise în jur de 40.000 și 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor.

Potrivit DIICOT, 15 persoane au fost reținute, fiind acuzate de infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG