Linkuri accesibilitate

DIICOT: Falsificatorul „superleului”, reținut de procurori


Autorul celor mai reușite falsuri de bancnotă de plastic a fost reținut joi de procurorii DIICOT și prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, transmite Parchetul Antimafia. Ceilalți doi membri ai grupării pe care o conducea au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile.

„Procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C.R.T. şi măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpaţii B.E.D. şi E.I., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi complicitate la înșelăciune”.

Ce spun procurorii

Pe teritoriul României s-a constituit un grup infracțional organizat cu scopul falsificării bancnotei din cupiura de 100 lei și punerii sale în circulație.

În urma cercetărilor, a rezultat că, din 2014 și până în mai 2019 membrii grupului infracțional au falsificat și pus în circulație, pe întreg teritoriul țării, 17065 bancnote contrafăcute. Dintre acestea, 3000 de bancnote reprezintă obiectul de cercetare în 2734 de dosare penale, restul formând obiectul cercetării unor acte materiale cu privire la care s-a decis extinderea urmăririi penale.

Astfel, în perioada 2013 - 2014, CRT, în prezența prietenei sale, B.E.D., inculpată și ea în dosar, a falsificat bancnote de 100 de lei, cu sprijinul celui de al treilea membru al grupului, E.I., cel care a comandat de la o firmă belgiană o parte din instrumentele pe care le-au folosit în contrafacere.

După ce tehnica de contrafacere a bancnotelor a fost perfecționată, grupul infracțional a pus la cale o metodă de plasare a acestora pe piață, fără a putea fi identificați.

Înainte de a pleca la plasări, liderul grupării se interesa de localitățile unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale. De fiecare dată când plecau către respectivele localități închideau telefoanele, ca să nu poată fi urmăriți.

Înainte de a merge la diferiți agenți economici sau vânzători ambulanți/piețe, liderul studia fizionomia respectivului vânzător și, după ce era încredințat că acea persoană are potențial de a fi înșelată, le făcea semn membrilor pe care îi trimitea să pună în circulație banii contrafăcuți.

Interesul acestora era de a achiziționa produse de valoare mică astfel încât restul primit de la bancnota contrafăcută de 100 lei să fie cât mai mare.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 450 de bancnote contrafăcute, 207.863 de lei, 11.120 euro, aparatură și materiale folosite la falsificarea de monedă, 31 de calendare privind organizarea la nivelul fiecărui judeţ a pieţelor, târgurilor şi oboarelor, precum și 1000 de certificate de autenticitate Registrul Auto Român, în alb şi fără serie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG