Linkuri accesibilitate

Trei persoane cercetate pentru un transfer de 120 de milioane de dolari, în criptomonede


Structura centrală a DIICOT i-a pus pe cei trei inculpați sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara.
Structura centrală a DIICOT i-a pus pe cei trei inculpați sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara.

Trei persoane sunt cercetate de structura centrală a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după ce ar fi constituit un grup infracțional prin care au transferat în portofelele electronice peste 120 de milioane de dolari în criptomonede.

Cei trei inculpați au fost puși sub control judiciar cu interdicția de a nu părăsi țara.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziții marți 23 iulie la domiciliul celor trei persoane, într-o cauză penală ce vizează constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave și alte infracțiuni informatice.

„Din materialul probator administrat a rezultat că 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat și au desfășurat o serie de activități infracționale la nivelul unei platforme blockchain, reușind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice pe care le controlau, suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 USD (peste 120 de milioane de dolari, n.r.) la data efectuării tranzacțiilor”, a transmis DIICOT într-un comunicat.

Inculpații ar fi încercat să transfere ulterior activele, în mod ilegal, dintr-o rețea în alta, cu ajutorul unor platforme de schimb descentralizate și al unei platforme destinate transferului exclusiv între cele două rețele.

„Procesul de transferare dintr-o rețea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaților din prima rețea, restul activelor fiind primite de inculpații din cea de a doua rețea în trei portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile”, au explicat procurorii.

Membrii grupului de criminalitate organizată ar fi încercat să ascundă produsul infracțional și „au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate (de tip agregator), transferând toate activele sub forma unei criptopmonede către o platforma de tip mixer.”

Persoana care a fost vătămată ca urmare a operațiunilor ilegale a recuperat peste 95% din criptomonedele care i-au fost sustrase, astfel că prejudiciul din prezent este de aproximativ 9,3 milioane de dolari, conform DNA.

De la domiciliul celor trei au fost ridicate mai multe sisteme informatice și a fost pus secrestru asigurator pe două sume de bani, aproximativ 136.000 de lei și 32.000 de euro, în numerar, respectiv pe 4,1 milioane de dolari, bani transferați din portofelele electronice în sistemele informatice folosite de către inculpați.

Criptomonedele sechestrate se află acum în portofelele electronice administrate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Miercuri 24 iulie DIICOT a decis să îi pună pe cei trei sub control judiciar, cu interdicția de părăsi țara.

În activitățile de urmărire penală participă și polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG