Linkuri accesibilitate

Viză or no viză pentru cetățenii americani în spațiul Schengen?


SUA nu renunță la vize pentru toți cetățenii UE, printre care cei din România.

"La fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul", arată site-ul ETIAS, citat de Agerpres.

Din 2021, cetățenii americani nu vor avea nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen, dar vor trebui sa completeze un formular si să plătească o taxa de 7 dolari, scrie cotidianul Washington Post, contrazicând informația difuzată de CNN și de alte site-uri și agenții de știri.

Washington Post citează sub condiția anonimatului oficialități americane și europene, care au susțin că nu ar fi vorba de viză, ci doar de o înregistrare online într-o bază de date. Conform sursei citate, în 95% din cazuri, aprobarea pentru intrarea în Spațiul Schengen a cetățenilor americani cu pașaport valabil ar putea dura doar câteva minute.

În prezent, americanii nu au nevoie de o viză pentru călătorii de sub 90 de zile în UE.

UE a afirmat că noile reglementari sunt necesare pentru a „evita viitoare probleme privind migraţia ilegală şi terorismul”.

În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea unui control mai riguros la intrarea în Spațiul Schengen a cetăţenilor americani.

Pe de altă parte, European Travel Information and Authorization System precizează pe site-ul spu că "la fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul", iar americanii vor trebui în viitor să aibă un paşaport valabil, de un card de credit sau de debit şi de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză pentru Spațiul Schengen. În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament.

XS
SM
MD
LG