Linkuri accesibilitate

Dincolo de bine și Ditrău. Revista presei maghiare


Un al treilea srilankez chemat să frământe pâinea secuilor.

PANIFICAȚIE // Locuitorii din Ditrău au redactat o scrisoare deschisă adresată proprietarilor celebrei deja brutării locale, Csaba Köllő și Katalin Köllő, primarului așezării, Elemér Puskás, și Consiliului Local prin care au formulat revendicările și opiniile făcute auzite la dezbaterea locală de la 1 februarie, anunță portalul de știri Transindex, care publică textul integral al scrisorii și o selecție de articole despre tot conflictul, de la declanșarea lui până azi. Cireașa de pe tort o constituie angajarea de către patronii brutăriei a unui al treilea cetățean srilankez care să frământe pâinea secuilor.

NOI, NU // Transparency International (TI) a publicat Indicele de Percepție a Corupției (IPC) pe 2019, pentru 180 de țări. În majoritatea acestora, lucrurile au rămas puțin sau deloc schimbate în bine față de anul precedent. Ungaria, însă, a decis să pună sub semnul întrebării rezultatele evaluării și a publicat propriile grafice. Detalii în BrusselsTimes.

UNTOLD // Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJR) a respins, prin sentinţă definitivă, recursul fostului viceprimar al Clujului şi a menţinut raportul Autorităţii Naţionale pentru Integritate (ANI), prin care aceasta a constatat că Anna Horváth se face vinovată de conflict de interese, anunță agenția de presă maghiară MTI. Prin sentinţa definitivă, Annei Horváth, vicepreşedinte executiv al UDMR, i se interzice să ocupe funcţii publice pe o perioadă de trei ani.

În februarie 2017, ANI a anchetat-o pe Anna Horváth în paralel cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În urma anchetei, a stabilit că, în 2013, Anna Horváth a participat la o şedinţă a Consiliului Local Cluj la care s-a hotărât acordarea unui sprijin de 90 000 de lei pentru Asociaţia „Claudiopolis”, unde aceasta ocupa funcţia de preşedinte, respectiv şi a unui sprijin de 30 000 de lei pentru Universitatea „Sapientia”, de unde obţinea venituri în calitate de cadru didactic, mai scrie MTI.

ISTORIE NOUĂ // Pe lângă frazele frumos tâlcuite, noua Programă Școlară din Ungaria ascunde câteva aspecte foarte grave, printre altele: ton naționalist, interpretarea istoriei după bunul plac al editorilor și multă educație politică, scrie săptămânalul HVG. În plus, niciuna dintre programele școlare editate după căderea regimului comunist nu a dat atâta importanță apărării naționale.

HABEMUS ARHIEPISCOP // Gergely Kovács este noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia. Vestea numirii sale a aflat-o recent, iar luna aceasta se pregătește pentru ceremonia de preluare a funcției. Prelatul a acordat primul interviu de la învestire portalului de ştiri al diecezelor romano-catolice din Ardeal, în care vorbește despre copilăria sa, cariera de preot, anii petrecuți în străinătate și provocările noii funcții.

LOIALITATE // Ungaria lui Viktor Orbán pompează bani în presă, în școlile, universitățile, cluburile sportive și bisericile de limbă maghiară din Transilvania, unde cei peste un milion de etnici maghiari „trăiesc tot mai mult de parcă ar fi în Ungaria”, scrie portalul BalkanInsight. Publicația scrie și despre legăturile dintre Uniunea Maghiarilor din Voivodina, principala forță politică a maghiarilor din Serbia, FIDESZ și Partidul Progresist Sârb, formațiunea care guvernează la Belgrad, condusă de președintele Serbiei Aleksandar Vučić. Problema este că paradigmele dominante din Ungaria câștigă, în mod clar, tot mai multă popolaritate în Voivodina.

MEMORII // În ultimii aproximativ patru ani, 308 proiecte din Ungaria au primit finanţare pentru reînnoirea patrimoniului construit legat de Primul Război Mondial. Au fost renovate 23 970 de morminte militare, 148 de monumente, 7 parcuri memoriale, 6 opere de artă, respectiv 15 cripte şi mausolee, a anunţat Vilmos Kovács, comandantul Institutului şi Muzeului de Istorie Militară al Ministerului Apărării ungare (HM), citat de MTI. În cadrul acestor proiecte, au fost restaurate şi un număr mare de morminte în care au fost înhumaţi prizonieri de război, militari ruşi, italieni, români şi sârbi. Acest gen de respect, a subliniat Kovács, îl merită fiecare militar, deoarece „un militar decedat nu mai este duşman”.

I HAVE A DREAM // La Expoziția Mondială de Vânătoare, ce se va organiza anul viitor la Budapesta, premierul ungar visează ca în cele trei săptămâni dedicate evenimentului să participe un milion de vizitatori, adică tot atâția câți vizitează într-un an Grădina Zoologică și Botanică din capitala Ungariei, scrie portalul de știri de mediu GreenInfo.

FFW // MTI anunță că oasele considerate de către unele organizaţii naţionaliste române ca fiind ale celui de-al 150-lea militar român înmormântat în Valea Uzului sunt de origine animală. // Un cioban din pusta maghiară s-a trezit cu controlul autorităților ungare după ce a vorbit jurnaliștilor de la Euronews despre abuzurile comise de oligarhii FIDESZ în distribuirea terenurilor din Parcul Național Hortobágy. // Orădeanul Csaba Varga va pleca în aprilie să cucerească Muntele Everest, în încercarea de a deveni primul maghiar care a escaladat fără oxigen suplimentar cel mai înalt vârf al lumii, de 8850 de metri, anunță MTI.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG