Linkuri accesibilitate

30% dintre cei vindecați de COVID-19 vor avea probleme respiratorii cronice


După infecția cu Covid-19, plămânii sunt expuși riscului cel puțin 6 luni, iar 30% dintre cei recuperați vor avea probleme respiratorii cronice. Este noul scenariu îngrijorător care se conturează după întrunirea Societății de Pneumologie din Italia, scrie La Repubblica.

Cicatricea lăsată pe plămân de Covid-19, poate duce la leziuni respiratorii ireversibile și constitui o nouă patologie.

Deci „o nouă situație de urgență pentru sănătate”: prin urmare, va fi necesară dotarea și consolidarea Pneumologiei, avertizează Luca Richeldi, membru al Comitetului Tehnic și Științific pentru Urgența Coronavirus, președinte al Societății italiene de pneumologie și director al Departamentului Pneumologie a Policlinicii Gemelli din Roma.

„La mulți pacienți cu Covid-19 care au fost spitalizați sau intubați, observăm dificultăți respiratorii după externare, care ar putea dura multe luni după vindecarea infecției iar datele colectate despre pacienții cu Sars arată că supraviețuitorii bolii, la șase luni de la vindecare au încă anomalii pulmonare vizibile în mod clar pe radiografiile toracice și modificări restrictive ale funcției respiratorii, cum ar fi: capacitate respiratorie mai mică, volum pulmonar mai scăzut, rezistență slabă a mușchilor respiratori și, mai ales, mai puțin rezistența la efort, cu o scădere netă a distanței parcurse în șase minute de mers, dar mai ales - explică Richeldi - 30 la sută dintre pacienții recuperați au prezentat semne de fibroză pulmonară, adică cicatrici mari pe plămâni cu deficit respirator ireversibil: în practică, probleme respiratorii ar putea apărea chiar și după o simplă plimbare".

„Aceste probleme au apărut și la pacienții tineri, cu o incidență cuprinsă între 30 și 75 la sută din cazurile evaluate - intervine Angelo Corsico, director de Pneumologie al Fundației Policlinice San Matteo. Și datele raportate de medicii chinezi despre Covid-19 și primele noastre observații vorbesc despre mulți pacienți supraviețuitori la care este diagnosticată o fibroză pulmonară, adică o situație în care părțile țesutului de organ sunt înlocuite de țesut cicatricial care nu mai funcționează”.

În Pavia, o clinică post-Covid, dedicată pacienților externați din policlinica San Matteo, este deja activă începând din 27 aprilie - adaugă Corsico - iar pacienții sunt supuși radiografiilor toracice, teste ale funcției respiratorii, un test de mers de 6 minute, toracic și ecografie cardiacă și, dacă este necesar, tomografie toracică pentru a investiga prezența bolii pulmonare interstițiale difuze sau a emboliei pulmonare. Datele preliminare par să confirme primele observații chineze despre Covid-19: din păcate, mai mulți pacienți externati prezintă încă insuficiență respiratorie cronică, rezultatele fibrotice și blistere distrofice. Prin urmare, este necesar să le urmăriți cu atenție și, mai ales, să le includeți în programe de reabilitare pulmonară adecvate ".

XS
SM
MD
LG