Un grup de diplomați ruși și familiile lor au au fost trimiși acasă de Coreea de Nord cu un cărucior feroviar acționat manual, din cauza măsurilor stricte împotriva epidemiei de Covid-19, scrie BBC.
Opt persoane, printre care s-au aflat și copii, au călătorit cu trenul și autobuzul înainte de a ajunge la granița rusă unde au mers cu drezina circa un kilometru.
Coreea de Nord a blocat majoritatea transporturilor de pasageri pentru a limita răspândirea virusului.
Țara susține că nu a avut cazuri confirmate, dar observatorii contestă această afirmație.
De la începutul anului trecut, trenurilor și vagoanelor li s-a interzis intrarea sau ieșirea din țară. Majoritatea zborurilor internaționale de pasageri s-au oprit și ele.
Diplomații ruși au rămas astfel cu puține opțiuni.
"De când granițele au fost închise de mai bine de un an și traficul de pasageri a fost oprit, a fost nevoie de o călătorie lungă și dificilă pentru a ajunge acasă", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-o postare pe Facebook.
Cel care a acționat pe post de „motor” al drezinei a fost secretarul trei al ambasadei, Vladislav Sorokin, care a împins căruciorul pe un pod feroviar peste râul Tumen din Rusia, a anunțat MAE rus.
Acest lucru s-a întâmplat după ce grupul, care a inclus-o și pe Varia, fata de trei ani a lui Sorokin, în vârstă de trei ani, a călătorit 32 de ore cu trenul și două ore cu autobuzul de la Phenian pentru a ajunge la granița rusă.
Oficialii ministerului i-au întâmpinat la o stație din partea rusă, iar grupul a călătorit cu autobuzul până la aeroportul din Vladivostok.
Măsurile stricte anti-Covid de la Phenian au afectat toate călătoriile și accesul la facilități. Coreea de Nord a trimis trupe suplimentare în zonele de frontieră cu ordin de a bloca orice posibilă transmitere a virusului.
În ultimul an, mulți diplomați străini au părăsit țara, iar ambasadele occidentale s-au închis.
Majoritatea călătorilor au plecat pe uscat și au trecut granița către China, deși în martie anul trecut a avut loc un zbor către Vladivostok care transporta diplomați din Germania, Rusia, Franța, Elveția, Polonia, România, Mongolia și Egipt.