Linkuri accesibilitate

Diplomați ruși trimiși acasă cu drezina de Coreea de Nord


Familia secretarului III al Ambasadei Rusiei în Coreea de Nord, Vladislav Sorokin, trimisă acasă cu drezina. Pe post de „motor”, chiar Vladislav Sorokin
Familia secretarului III al Ambasadei Rusiei în Coreea de Nord, Vladislav Sorokin, trimisă acasă cu drezina. Pe post de „motor”, chiar Vladislav Sorokin

Un grup de diplomați ruși și familiile lor au au fost trimiși acasă de Coreea de Nord cu un cărucior feroviar acționat manual, din cauza măsurilor stricte împotriva epidemiei de Covid-19, scrie BBC.

Opt persoane, printre care s-au aflat și copii, au călătorit cu trenul și autobuzul înainte de a ajunge la granița rusă unde au mers cu drezina circa un kilometru.

Coreea de Nord a blocat majoritatea transporturilor de pasageri pentru a limita răspândirea virusului.

Țara susține că nu a avut cazuri confirmate, dar observatorii contestă această afirmație.

De la începutul anului trecut, trenurilor și vagoanelor li s-a interzis intrarea sau ieșirea din țară. Majoritatea zborurilor internaționale de pasageri s-au oprit și ele.

Diplomații ruși au rămas astfel cu puține opțiuni.

"De când granițele au fost închise de mai bine de un an și traficul de pasageri a fost oprit, a fost nevoie de o călătorie lungă și dificilă pentru a ajunge acasă", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-o postare pe Facebook.

Cel care a acționat pe post de „motor” al drezinei a fost secretarul trei al ambasadei, Vladislav Sorokin, care a împins căruciorul pe un pod feroviar peste râul Tumen din Rusia, a anunțat MAE rus.

Acest lucru s-a întâmplat după ce grupul, care a inclus-o și pe Varia, fata de trei ani a lui Sorokin, în vârstă de trei ani, a călătorit 32 de ore cu trenul și două ore cu autobuzul de la Phenian pentru a ajunge la granița rusă.

Oficialii ministerului i-au întâmpinat la o stație din partea rusă, iar grupul a călătorit cu autobuzul până la aeroportul din Vladivostok.

Măsurile stricte anti-Covid de la Phenian au afectat toate călătoriile și accesul la facilități. Coreea de Nord a trimis trupe suplimentare în zonele de frontieră cu ordin de a bloca orice posibilă transmitere a virusului.

În ultimul an, mulți diplomați străini au părăsit țara, iar ambasadele occidentale s-au închis.

Majoritatea călătorilor au plecat pe uscat și au trecut granița către China, deși în martie anul trecut a avut loc un zbor către Vladivostok care transporta diplomați din Germania, Rusia, Franța, Elveția, Polonia, România, Mongolia și Egipt.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG