Linkuri accesibilitate

Diploma de doctor, rezultată din plagiat, a fostului ministru PSD, Florian Bodog, în instanță


Florian Bodog a fost ministrul Sănătății în guvernele PSD Grindeanu și Tudose.
Florian Bodog a fost ministrul Sănătății în guvernele PSD Grindeanu și Tudose.

Universitatea de Vest Timişoara cere Tribunalui Bihor să anuleze diploma de doctor în management obţinută în mod fraudulos, prin plagiat, de Florian Bodog, fost ministru PSD al Sănătății

Pe rolul Tribunalului Bihor a fost înregistrată o cerere a Universităţii de Vest Timişoara (UVT) de anulare a diplomei de doctor în Management obţinută în mod fraudulos de Bodog la această instituţie, după ce s-a constatat că senatorul social-democrat,

Florian Bodog, care acum candidează pentru un mandat în Parlament, și-a plagiat aproape integral lucrarea de doctorat.

Plagiatul din teza lui Bodog, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, a fost constatat de Universiatea de Vest din Timișoara în iulie 2018, şi confirmat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) la data de 25 iulie 2019. Votul a fost în unanimitate: 37 de voturi din totalul celor 37 de membri prezenți.

Dezvăluirea despre plagiatul lui Bodog a fost făcută de jurnalista Emilia Șercan, pe site-ul PressOne în octombrie 2017. Prima decizie de plagiat a fost dată în iulie 2018 de Comisia de Etică a Universității de Vest (UVT) din Timișoara, acolo unde Bodog a obținut titlul științific de doctor.

Specialiştii au arătat că PSD-istul, care este şi în prezent prodecan al Facultăţii de Medicină din Oradea, a copiat două treimi din lucrarea de doctorat. O carte din care a furat a fost semnată de doctoriţa Lucia Daina, director medical al Spitalului Judeţean din Oradea, care ulterior izbucnirii acestui scandal a dat o declaraţie pe proprie răspundere cum că, în realitate, ar fi scris acea carte împreună cu Bodog. Argumentul nu a avut trecere în fața CNATDCU, care a confirmat plagiatul.

Legea prevede, la articolul 146, că “diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești”, dar şi că “instituția emitentă introduce acțiunea în anularea diplomei în termen de un an de la data dispoziției de retragere a titlului de doctor”.

Actualul senator PSD și fost ministru nu este singurul politician care primește un verdict de plagiat din partea CNATDCU și își pierde titlul de doctor, cele mai răsunătoare exemple fiind Victor Ponta și Gabriel Oprea.

Cea mai gravă situație în privința plagiatelor este la Academia de Politie, unde, așa cum a arătat tot PressOne, 74,3% dintre tezele susținute în perioada 2011-2016 sunt suspecte de plagiat. 10 dintre tezele identificate cu procente foarte mari de conținut posibil plagiat aparțin unor cadre didactice din Academie, iar alte cinci unor angajați în poziții administrative.

XS
SM
MD
LG