Linkuri accesibilitate

Diplomat american cenzurat de consulul Turciei. Reacția Ambasadei SUA


Momentul în care consulul turc îi cere diplomatului american să coboare de pe scenă. Imagine Dobrogea TV
Momentul în care consulul turc îi cere diplomatului american să coboare de pe scenă. Imagine Dobrogea TV

Adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scenă de consulul Turciei la Constanța, în momentul în care se pregătea să rostească un discurs despre libertatea religioasă. Ambasada SUA la București consideră că „este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA”.

Incidentul a avut loc la Constanța, în cadrul simpozionului „Săptămâna Nașterii Profetului Muhammed”, eveniment organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Atașatul pentru Servicii Religioase și Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța. Scena a fost postată pe facebook de Dobrogea TV.


Prezent la eveniment, adjunctul Ambasadei SUA s-a urcat pe scenă pentru a-și susține discursul, moment în care consulul Turciei la Constanța s-a apropiat și i-a spus că discursul nu este în program.

După câteva clipe de confuzie, diplomatul american a mulțumit sălii „pentru ospitalitate” și a coborât de pe scenă.

„Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului și stă la baza protecției celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Susținem libertatea religioasă și de credință în întreaga lume și depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităților religioase oricând este posibil”, se arată într-un răspuns al ambasadei SUA trimis Europei Libere.

De asemenea, reprezentanța diplomatică a mai arătat că „este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA și au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă și diversitate pe care le împărtășim în România”.

Abigail Rupp, reprezentanta ambasadei SUA la eveniment intenționa să prezinte un mesaj prin care „se reafirma relația solidă și de lungă durată dintre Statele Unite și comunitățile musulmane din România”.

Mesajul pe care îl pregătise adjuncta ambasadorului SUA la București

Statele Unite susțin cu tărie promovarea libertății religioase. Comunitatea musulmană din Romania este un exemplu remarcabil în Europa de comunitate cu o istorie bogată și, în același timp, modernă și integrată.

Abigail Rupp, adjuncta ambasadorului american la București
Abigail Rupp, adjuncta ambasadorului american la București

​Am văzut ilustrarea perfectă a acestei realități atunci când, în martie, am vizitat colegiul Kemal Ataturk din Medgidia, unde elevi români, atât musulmani, cât și crestini, studiau, lucrau și se jucau împreună. Mă bucur de fiecare dată când am sansa de a călători în afara Bucureștiului și îmi place în mod special să experimentez cultura și caracterul unic al regiunii Dobrogea. Să văd minaretele, să respir aerul mării și să gust mâncărurile minunate – poți să simți istoria acestui loc, infuzia culturii comunităților turce și tătare și tradițiile Islamului. Locuitorii acestei regiuni și această comunitate sunt cu adevarat speciali: în mod unic români și mândri musulmani.

Sărbătoarea din această seară nu este doar o dovadă a tradiției musulmane vii din Dobrogea, ci și un prilej de amintire despre importanța valorilor commune ale speranței, încrederii, toleranței și păcii.

Tocmai în acest spirit, SUA stau alături de comunitatea musulmanilor turci și tătari ca un prieten și partener. Înainte de toate, dorim să aprofundăm
relațiile reciproce de încredere, înțelegere și colaborare. Comunitățile
dumneavoastră joacă un rol cheie nu doar pe plan intern în România, ci în întreaga lume, unde formați punți culturale și diplomatice cu acele comunități
înrudite din alte țări, inclusiv Statele Unite. Legăturile dumneavoastră ajuta nu
doar la răspândirea culturii și identității românești în alte țări și printre alte popoare, ci îmbogățesc România cu diversitatea valoroasă a culturii și ideilor pe care aceste conexiuni le aduc înapoi.

Comunitățile dumneavoastră din România sunt întruchiparea viziunii Profetului Muhammad despre o societate variată, armonioasă și rodnică. V-ați făurit o cultură și viață frumoasă, precum și identități cu adevarat unice, în calitate de români turci și tătari musulmani. În numele ambasadorului Klemm, al Ambasadei si al poporului american, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a sărbători în această seară cu dumneavoastră această cultură și nașterea Profetului. În spiritul Profetului și al prieteniei, vă doresc o seară frumoasă!”, arăta în mesaj Abigail Rupp, diplomata americană căreia consului Turciei la Constanța i-a interzis să-l rostească.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG