Linkuri accesibilitate

Directoarea unei școli din Capitală, condamnată pentru luare de mită


Imagine generică

Directoarea școlii nr. 150 din Capitală a fost condamnată luni, în primă instanță, de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Carmen Elena Zanfir, director şi ordonator de credite, este acuzată că a primit 137.236 de lei de la reprezentantul unei firme care executa lucrări de reparaţii şi reabilitare a şcolii, sumă care reprezenta 4% din valoarea contractului.

Instanța i-a retras fostei directoare dreptul a mai ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat dar și dreptul de a mai fi cadru didactic în învăţământul de stat sau privat cinci ani de la eliberarea ei din închisoare. De asemenea, Zanfir s-a ales și cu interdicția de folosi orice categorie de arme pe aceeași perioadă.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la directoare a sumei de 30.000 lei, ea având de restituit şi suma de 5.000 lei către martora Nicoleta Elena Diaconescu.

Ce spun procurorii:

Elena Zanfir, plasată în arest la domiciliu, a fost trimisă în judecată pe 6 mai curent de procurorii anticorupție pentru că, în perioada septembrie-octombrie 2019, ca director al școlii amintite a cerut de la reprezentantul unei societăți comerciale, devenit martor în doar, 4% din suma de 137.236 lei, reprezentând valoarea totală facturată de societate pentru un contract de reabilitare a școlii. În schimbul sumei revendicate, directoarea aproba plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

Procurorii DNA spun că, între septembrie 2019 și 14 aprilie 2020, Zanfir ar fi primit, din banii ceruți, următoarele tranșe:

  • 20.000 lei la data de 20 octombrie 2019,
  • 10.000 lei la data de 27 octombrie 2019,
  • 5.000 lei la data de 15 februarie 2020,

Ultima tranșă, de 21.000 euro, a primit-o pe 14 aprilie 2020 când și procurorii au făcut flagrantul.

Pentru recuperarea sumelor, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumei reprezentând obiectul infracțiunii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă și cea asigurătorie dispuse în cauză.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Drogat și închis: un activist rus povestește despre abuzul psihic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:34 0:00
XS
SM
MD
LG