Linkuri accesibilitate

Administrația Spitalelor București: acuzații de mită într-un contract de 23 de milioane de euro. Directorul adjunct, arestat


Cristian Plută, director adjunct ASSMB, va sta în arest 30 de zile. Decizia judecătorilor Curții de Apel București poate fi contestată.
Cristian Plută, director adjunct ASSMB, va sta în arest 30 de zile. Decizia judecătorilor Curții de Apel București poate fi contestată.

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Cristian Plută, a primit marți mandat de arestare pentru 30 de zile de la magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Tot mandat de arestare de 30 de zile a primit și Silviu Stăncilă, acuzat de comiterea mai multor infracţiuni.

Managerul Spitalului Colentina, George-Mirel Cristescu, a fost plasat în arest la domiciliu.

Dumitru Alexandru Paul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de pe 19 septembrie până pe 17 noiembrie.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Patru persoane au fost reținute de procurorii DNA într-un dosar de corupție care vizează achizițiile făcute pentru spitalele din Capitală și numirile în funcție ale unor manageri. Între cei reținuți sunt directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, și managerul spitalului Colentina, George Mirel Cristescu.

Reținerile vin în urma perchezițiilor de luni de la sediul Administrației Spitalelor București (ASSMB), de la mai multe societăți comerciale și de la domiciliile unor persoane.

Cei patru reținuți ajung marți în instanță, iar procurorii anticorupție cer arest preventiv pentru 30 de zile.

ASSMB - Autoritate aflată în subordinea Primăriei București și care administrează 19 spitale și 598 de cabinete școlare de medicină generală și stomatologie, din grădinițe, școli gimnaziale, licee și universități

Ce acuzații fac procurorii DNA

Cristian Plută, director adjunct al Administrației Spitalelor, este acuzat că ar fi luat mită, de două ori, și că ar fi permis accesul unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității „în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, conform comunicatului DNA.

Procurorii susțin că Plută ar fi primit 20.000 de euro mită de la George Mirel Cristescu, ca să îi aranjeze la Primăria Capitalei numirea în funcția de manager al Spitalului Colentina.

Managerul adjunct al Administrației Spitalelor București mai este acuzat și că ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte, sume pentru care ar fi promis plata la timp a facturilor pentru anumite companii. Înțelegerea ar fi fost intermediată de reprezentantul uneia dintre ele și de o persoană fizică.

Este vorba de decontarea la timp a lucrărilor din contractul cadru de "Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti".

De asemenea, în luna august 2023, Cristian Plută i-ar fi transmis unui om de afaceri, prin intermediari, „în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus”, scrie în comunicatul DNA.

Și managerul de la Colentina mai este acuzat de o faptă. Imediat după numirea în funcție, George Mirel Cristescu ar fi prelungit un abonament telefonic al spitalului, pentru 72 dintre angajați. Pentru prelungire, ar fi primit mai multe puncte de fidelitate - în valoare de 8.200 euro fără TVA - din care managerul și-a cumpărat trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart.

Istoria unui contract de 115 milioane de lei (23 de milioane de euro)

Pe 28 decembrie 2021, ASSMB a scos la licitație un mega contract pentru lucrări de reparații, reabilitari și modernizări la spitalele și imobilele din administrarea ASSM. Contractul urma să aibă o valoare maximă de 122 milioane de lei (aprox.24,5 milioane de euro), se derula pe parcursul a 48 de luni și era împărțit în mai multe tranșe (contracte subsecvente).

Sunt depuse patru oferte, iar ASSMB anunță câștigătorul: asocierea Alpha Max Build, Avision Strategy Consulting, având ca terț susținător compania Palex Construcții Instalații.

Prezența Palex Construcții Instalații în ofertă a fost determinantă pentru câștigarea licitației deoarece îndeplinea condiția experienței similare.

Decizia este contestată de una dintre celelalte firmele participante și urmează o bătălie de doi ani în Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și în instanță.

Decizia finală de atribuire a venit pe 4 aprilie 2023, când ASSMB semnează cu asocierea Alpha Max Build, Avision Strategy Consulting un contract în valoare totală de 115 milioane de lei, care urma să fie împărțit în mai multe contracte subsecvente.

Până în septembrie 2023, trei contracte subsecvente au fost semnate în baza acelui contract cadru semnat în aprilie: două în mai și unul în iunie. Valoare totală: 42 de milioane de lei.

Procurorii DNA spun că directorul adjunct al ASSB a primit în perioada 28 august - 3 septembrie, 306.439,17 lei. Înseamnă 5% din suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build - adică 6.128.780 lei. Banii au fost primiți printr-o persoană fizică de la reprezentantul firmei Palex Construcții. Ambii au fost reținuți luni de procurorii DNA.

Cine este Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB

În 2013, Cristian Plută figura ca șef de serviciu la ASSMB. Doi ani mai târziu, în 2015, Plută era deja director de investiții la aceași instituție. În 2017 a fost, pentru o lună, manager general. În 2021 a fost numit director adjunct, iar în martie 2022 Cristian Plută era director general.

Din aprilie 2023 este din nou manager adjunct, după ce a făcut schimb de funcții cu Oana Sivache, cea care conduce acum administrația, dar și cea care i-a adus procurorii DNA pe cap, după cum susține vicepreședintele USR, Vlad Voiculescu.

Numele lui a apărut prima oară în spațiul public în 2019, când a explodat subiectul achizițiilor la Spitalul Gomoiu pentru reconstrucție, reamenajare, modernizare și echipare.

Un raport al Corpului de Control al prim-ministrului a scos la iveală nereguli grave în achizițiile făcute pentru reabilitarea spitalului, unele cu adaos comercial de până la 2500%. Director de investiții al ASSMB în perioada acestor achiziții era Cristian Plută.

În 2014, Plută declara că are în proprietate două mașini, avea 85.000 de lei la CEC și un credit de 7.400 de euro. În 2020, managerul ASSMB declara aceleași două mașini din 2014, plus încă una - de care uitase în prima declarație - niciun ban în conturi, nicio datorie, venituri anuale de 113.398 de lei. Soția sa câștigase 16.800 lei.

În declarația din 2021, apar un teren primit donație, de 212 mp, dar și un depozit bancar de 117.000 lei, deschis în 2003, dar care în declarația din 2020 nu apare.

Un an mai târziu, în 2022, familia Plută declară încă două terenuri, unul în Buftea de 1133mp, cumpărat, și încă unul moștenit, precum și un sfert dintr-o casă din Capitală.

Cristian Plută a cumpărat în 2022 și o casă de 200 de metri pătrați în București. În bănci, familia Plută avea în conturi aproape 80.000 de lei și 8.750 de euro, dar și o datorie de aproape 100.000 de euro, contractată în același an.

Anul acesta, averea imobiliară declarată a familiei Plută a rămas aceeași ca în 2022. În conturi au 37.000 de lei și peste 12.000 de euro, dar datoria la bancă a scăzut spectaculos, aproape la jumătate. În plus, copiii familiei au primit cadou 12.500 de euro.

Oana Sivache, denunțătorul la DNA

În martie 2022, atunci când Cristian Plută a ajuns director general al ASSMB, adjunctă a fost numită Oana Sivache, fostă consilieră a viceprimarului Horia Tomescu.

În martie 2023, viceprimarul Tomescu a scris pe Facebook că numirea Oanei Stavache în fruntea ASSMB este în urma unei decizii de partid și a lăudat realizările lui Cristian Plută.

Vicepreședintele USR, Vlad Voiculescu, partid care a susținut-o pe Oana Sivache pentru numirea la ASSMB, a declarat că ancheta DNA a fost declanșată tocmai de plângerile făcute de Sivache.

După ce procurorii DNA au plecat din sediul ASSMB, Oana Sivache a susținut o conferință de presă.

„Din tăcere se pot naște tragedii. (...) Corupţia din sistemul de sănătate nu este doar o colecţie de păcate administrative cunoscute, dar tolerate tacit. Este o crimă împotriva umanităţii”, a afirmat directoarea.

Directoarea s-a referit și la necesitatea denunțării faptelor de corupție.

„Trebuie să existe un sistem de raportare a corupţiei, aşa cum trebuie să existe consecinţe severe pentru cei găsiţi vinovaţi”, crede directoarea ASSMB, Oana Sivache.

Șpaga venea la pungă sau în cutii de carton

Actualul manager al ASSMB, Oana Sivache, a mers la DNA pe 5 aprilie 2023 și a declarat că „are cunoștință despre comiterea unor fapte de corupție, săvârșite la nivelul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în sensul remiterii unor sume de bani factorilor de decizie ai instituției publice, ca urmare a încheierii unor contracte de reparații curente în spitalele administrate de către instituția menționată mai sus, precum și pentru numirea în funcții de manager de spital a anumitor persoane”.

Cu 3 zile mai deveme, pe 2 aprilie, Oana Sivache se întâlnise la un restaurant cu Cristian Plută care îi propusese o afacere. Să susțină numirea în funcția de manager la Spitalul Colentina a lui George Mirel Cristescu, susținere pentru care ar urma să primească 20,000 de euro. Afacerea era mediată de un anume Silviu Stăncilă.

Managerul ASSMB a întregistrat toată convorbirea și s-a dus la DNA. După deschiderea dosarului de urmărire penală, Cristian Plută a fost urmărit de anchetatori pas cu pas și convorbirile sale înregistrate.

În mai, George Mirel Cristescu a fost numit manager la Colentina iar pe 19 iunie, Mirescu a livrat banii, după cum reiese din referatul procurorilor DNA.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: V-am pus… Uitați, aveți aici! Eu am plecat și atunci aștept orice… când îmi ziceți, orice, imediat am… declanșat. Bine!

(...)

Denunțător: Ce avem acolo? Ce avem, mă!?

PLUTĂ CRISTIAN: Stai, mă!

Denunțător: Zi, PLUTĂ!

PLUTĂ CRISTIAN: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…

Denunțător: Ce avem în pungă?

Denunțător: 20.000? Pentru?

PLUTĂ CRISTIAN: Păi…

Denunțător: Eu am crezut că ți i-a dat deja sau că urmează să-i dea.

PLUTĂ CRISTIAN: Hai, mă!

Denunțător: Nu!

PLUTĂ CRISTIAN: Eu las lucrurile să curgă elegant, șefa!

Denunțător: Da, mă, da’ hai că vorbim noi între noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu mă simt prost.

(...)

Denunțător: Și ăștia îi împărțim la 3? La 2? …[cuvânt obscen]… mea! Ai… nici aici nu putem să vorbim!?

PLUTĂ CRISTIAN: Nu te mai tu… Sunt ai tăi.

(...)

Denunțător: Ești… Dacă ești de acord, îi împărțim la 2.

PLUTĂ CRISTIAN: …[râde]… Dacă îs de acord! Ești tâmpită la cap!?

Denunțător: Altfel, nu!

PLUTĂ CRISTIAN: O.K.!

Denunțător: Bine!

Banii primiți de denunțător, 10.000 de euro au fost predați la DNA.

Pe 5 septembrie, denunțătoarea a primit și cota parte din banii primiți pentru facturile achitate în contul lucrărilor contractate de firmele Alpha Max Build, Avision Strategy Consulting, având ca terț susținător compania Palex Construcții Instalații. Fuseseră decontate facturi de aproximativ 6 milioane de lei, iar 5% din sumă s-au împărțit între ea, Cristian Plută și Silviu Stăncilă și încă o persoană care va primit 0.5%. Cei 100.000 de lei, partea denunțătoarei i-au fost livrați într-o cutie de carton.

Denunțătoare: Adică ei dau banii, își achită obligațiile, după plata facturilor.

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

Denunțătoare: Păi, te întreb ca să fiu și eu liniștită.

PLUTĂ CRISTIAN: Trebuie să fii liniștită.

Denunțătoare: Când știu cum lucrurile, n-am o problemă.

PLUTĂ CRISTIAN: Trebuie să fii liniștită.

Denunțătoare: Și SILVIU și-a luat? Și tu? Sau împărțim acuma din asta?

PLUTĂ CRISTIAN: Împărțim în trei, exact cum am zis. Împărțim pe din trei exact ce am vorbit.

Denunțătoare: Am înțeles, împărțim pe din trei. Și acuma voi v-ați luat?

PLUTĂ CRISTIAN: Da, da.

Denunțătoare: Tu cu SILVIU și am rămas doar eu?

PLUTĂ CRISTIAN: Da. Boss! Am împărțit banii în trei. Aseară am…!

Denunțătoare: Ăștia pe care-i ai?

PLUTĂ CRISTIAN: Da. Nu! Ăștia-s doar ai tăi care ți-i dau.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG