Linkuri accesibilitate

Dirijorul Vasile Cazan, director al filarmonicii Tg. Mureș, a murit de Covid-19


România - dirijor Vasile Cazan, fostul director al Filarmonicii din Târgu Mureș (dreapta)

Dirijorul Vasile Cazan, director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, a murit duminică, din cauza Covid-19. El se afla în carantină din luna septembrie după ce a contractat virusul la filarmonică, unde au mai fost înregistrate încă cinci cazuri.

Cazan avea 68 de ani și comorbidități. Inclusiv fiul său s-a pozitivat în urmă cu o zi, a anunțat directorul DSP Mureș, Iulian Moldovan, pentru Digi 24.

El a fost internat de mai multe zile la terapie intensivă în urma infectării cu noul coronavirus, cu afecţiuni preexistente.

“A avut întotdeauna un cuvânt bun pentru toată lumea şi într-un mod tipic cetăţenilor mai în vârstă din Târgu Mureş se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depăşite doar de dragostea sa pentru muzică. A fost un om adevărat. Vasile Cazan a condus Filarmonica de Stat Târgu Mureş mai bine de 20 de ani, dar a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generaţii, insuflându-le dragostea pentru muzică. Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!”, a scris preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, pe pagina sa de Facebook.

Dirijorul Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureş în anul 1952, a studiat vioara, viola şi pianul la Târgu Mureş şi a absolvit Academia de Muzică ″Gheorghe Dima″⁣ din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, perfecţionându-se ulterior şi cu maestrul Marin Constantin. A participat la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard, care a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York, transmite Agerpres.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG