Linkuri accesibilitate

Sorin Mîndruțescu, directorul Oracle România, acuzat oficial de DNA pentru opt fapte de mită


Sorin Mîndruțescu spune că este vorba despre o neînțelegere și că Oracle, compania pe a cărei filială din România o conduce, nu este implicată în dosar
Sorin Mîndruțescu spune că este vorba despre o neînțelegere și că Oracle, compania pe a cărei filială din România o conduce, nu este implicată în dosar

DNA a anunțat joi dimineață că a fost începută acțiunea penală în cazul directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, pentru opt fapte de luare de mită între 2009 și 2013

Mîndruțescu este acuzat că ar fi primit mită 870.000 de euro de la reprezentanții unor firme IT pentru a le da oferte de preț avantajoase pentru produsele Oracle, astfel ca aceste societăți să poată să se înscrie și să participe la licitații cu instituții de stat.

Este vorba despre licitații organizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

DNA a fixat o cauțiune în valoare de 500.000 euro, pe care Mîndruțescu trebuie să o achite până vineri.

Acuzațiile procurorilor DNA:

  • Sorin Mihai Mîndruțescu a pretins și ulterior a primit mită suma totală de 869.413 euro de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a Oracle, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat
  • Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.
  • Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.
  • Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de Mîndruțescu, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.

Reacția lui Sorin Mîndruțescu:

Miercuri seară, la finalul audierilor la DNA, directorul general Oracle România, Sorin Mîndruțescu, a declarat că este vorba despre „o regretabilă neînțelegere".

„Compania Oracle nu este parte din acest dosar. Noi considerăm că este vorba - din datele care au fost puse la dispoziție - de o regretabilă neînțelegere și împreună cu avocații vom încerca să aducem în zilele următoare probele necesare pentru a încerca să rezolvăm aceast regretabilă neînțelegere”, a susținut Mîndruțescu, la ieșirea de la DNA.

Sorin Mindrutescu ocupă funcţia de Director General Oracle România din februarie 2008, însă a lucrat în companie încă din anu 2001. La un moment dar, a părăsit compania pentru a conduce din postul de președinte al Consiliului de Administrație CFR. În prezent este președinte al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG