Linkuri accesibilitate

Surse | Cîțu către USR: „Premierul nu trebuie să fie vătaf pe moșie”. Cioloș i-a dat 24 de ore pentru negocierile cu PSD


Dacian Cioloș și Florin Cîțu s-au întâlnit pentru a discuta despre refacerea coaliției. Lucrurile nu au avansat prea mult, pentru că PNL urmează să discute cu PSD. Până mâine dimineață trebuie să se hotărască, a spus Dacian Cioloș.
Dacian Cioloș și Florin Cîțu s-au întâlnit pentru a discuta despre refacerea coaliției. Lucrurile nu au avansat prea mult, pentru că PNL urmează să discute cu PSD. Până mâine dimineață trebuie să se hotărască, a spus Dacian Cioloș.

La două luni de la declanșarea crizei politice prin demiterea ministrului USR al Justiției, a avut loc prima întâlnire dintre liderii PNL și USR din perspectiva refacerii coaliției. Contextul este unul complicat: PNL este în situația să aleagă între PSD și USR pentru a reuși să facă guvernul.

Prima întâlnire, cea cu USR, nu s-a soldat cu o decizie clară. Florin Cîțu a declarat că „sunt șanse mari să refacem coaliția” și că „ am discutat de principiu că premierul va fi de la PNL”. Acest lucru nu era însă o problemă în relația cu USR, care nu a ridicat pretenții la funcția de premier, așa cum a făcut PSD. Probabil că în perspectiva întâlnirii cu PSD, care ar putea avea loc tot miercuri, Florin Cîțu a ținut să repete acest lucru.

Dacian Cioloș a spus că discuția a fost una „exploratorie” și că decizia este la PNL. „Ei trebuie să ia decizia dacă negociază cu noi sau cu PSD. Am simțit că există disponibilitate pentru refacerea coaliției, dar nu mă mai iau după simțăminte. Până nu văd, nu cred. Ei trebuie să discute cu PSD, să-și facă calculele și să vină cu o decizie în această seară sau mâine dimineață”, declarat Dacian Cioloș.

”Dacă vor, de mâine trebuie să începem discuțiile pentru refacerea coaliției. Dacă vor să meargă cu PSD, probabil că de mâine vor începe negocierile cu PSD”, a mai declarat Cioloș.

Nu s-a discutat depre portofolii sau nume de miniștri, fiind încă prematur, dar s-a discutat despre programul Anghel Saligny, a spus Cîțu, în timp ce Dacian Cioloș a pus accentul pe „calendarul de măsuri și pe conținut”. Ambii lideri au fost însă de acord că este necesar un protocol al coaliției mult mai detaliat.

PNL insistă cu Cîțu premier pentru a nu destabiliza partidul

În declarațiile oficiale, Florin Cîțu a repetat de câteva ori că nu s-a discutat despre numele premierului, dar în spatele ușilor închise lucrurile au stat altfel.

Sursele Europa Liberă spun că Florin Cîțu a spus că el consideră că trebuie să fie următoarea desemnare de premier, asta pentru că este președintele PNL și există o decizie a BPN în acest sens. Răspunsul primit de la USR a fost că acest lucru nu este posibil, acesta fiind motivul pentru care a fost votată moțiunea de cenzură. Dacă se continuă pe acest drum, negocierile vor fi blocate din start, a atras atenția Dacian Cioloș.

În prima parte a întâlnirii a vorbit Florin Cîțu, care a insistat pe greșelile trecutului și le-a transmis celor de la USR că premierul nu trebuie să mai fie un „vătaf pe moșie". Delegațiile PNL și USR au spus că este nevoie de un acord clar de colaborare, în care premierul să se consulte cu liderii Coaliției, nu să impună decizii.

PNL a „blocat orice negociere cu tabăra Orban", potrivit surselor participante la discuție. Florin Cîțu a insistat ca USR să nu aibă un dialog cu Ludovic Orban, mesajul său venind după ce Dacian Cioloș a invocat și această posibilitate pentru construirea unei majorități. Prim-vicepreședinții PNL au afirmat că există o majoritate și fără tabăra Orban, care nu trebuie adusă la masa negocierilor.

Filmul întâlnirii s-a rupt în momentul în care liderii PNL au vorbit despre posibilitatea ca Florin Cîțu să fie premier. Delegația USR a exclus această variantă, moment în care prim-vicepreședintele PNL, Lucian Bode, a afirmat că nici cei care au votat moțiunea de cenzură nu mai pot face parte din viitorul guvern. Surse de la întâlnire susțin că Dan Vâlceanu a intervenit și a susținut că dacă se va propune un alt premier, nu președintele PNL, se va „destabiliza partidul", deoarece vor apărea noi poli de putere.

Din acel moment, tabarele au început să-și aducă reproșuri legate de trecut și de modul în care a acționat fiecare. Cătălin Drulă le-a transmis că au început să dea oamenii competenți afară și să-și aducă apropiații PNL în diferite companii și agenții de stat.

Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști dacă USR ar fi de acord ca Florin Cîțu să fie premier, Dacian Cioloș a evitat în primă instanță un răspuns clar. Doar la insistențele ziariștilor a spus că decizia partidului în această privință nu se schimbă.

USR a cerut PNL să întrerupă negocierile cu PSD dacă doresc refacerea Coaliției.

„Am înțeles că există această negociere cu PSD în această seară. Dacă PNL dorește să se vadă mâine din nou cu USR, să continuăm discuțiile, condiția este să nu mai existe alte discuții cu PSD. PNL nu poate negocia la două capete", a declarat, pentru Europa Liberă, un membru al conducerii USR.

Un alt punct sensibil atins a fost legat de activitatea deputatului Florin Roman. USR susține că acesta acționează împotriva unei colaborări firești între PNL și USR și că a generat mai multe scandaluri în ultima perioadă, inclusiv alegerea lui Sorin Grindeanu ca președinte interimar al Camerei Deputaților.

Avantaje și riscuri

Întâlnirea de miercuri a avut loc după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pus fiind în fața evidenței- nici PSD, nici USR nu erau dispuse să voteze și să susțină un guvern minoritar. Florin Cîțu și echipa de conducere au fost obligați să renunțe la idee și să înceapă negocierile cu aceste două partide. Opiniile liderilor de filiale au fost împărțite între cele două variante: guvernare cu PSD sau refacerea coaliției cu USR.

Avantajele refacerii coaliției par evidente pentru PNL prin comparație cu cele aduse de o guvernare cu PSD, care ridică pretenții mari, inclusiv funcția de premier. E vorba în primul rând de prejudiciul de imagine adus de o guvernare cu PSD.

Pe de altă parte, un executiv cu USR riscă să nu funcționeze din cauza marilor disensiuni dintre cele două partide.

Surse din USR au declarat pentru Europa Liberă că există destule voci în USR care nu susțin intrarea la guvernare pentru că partidul ar fi mai câștigat în opoziție. Pe de altă parte, există un curent putenic care susține că partidul nu mai poate da înapoi dacă PNL acceptă refacerea coaliției.

„USR a insistat prea mult pe refacerea coaliției ca să nu părem neserioși dacă nu acceptăm. Desigur, trebuie să ne înțelegem pe miniștri, măsuri, reforme și, mai ales, pe un alt protocol al coaliției”, spun sursele menționate.

Aritmetica

O altă problemă este ridicată de fragilizarea majorității parlamentare. Minoritățile naționale cu declarat că nu vor susține un guvern în care să fie USR, deci ar putea fi pierdute 18 voturi. Ar mai fi vorba și de cele 17-18 voturi ale parlamentarilor apropiați de Ludovic Orban care au părăsit grupul PNL.

Fără aceste voturi, coaliția PNL- USR- UDMR ar aduna 226 de voturi, iar pentru învestirea guvernului ar fi necesare 234.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG