Linkuri accesibilitate

Discursul lui Donald Trump despre starea națiunii


Președintele Trump prezintă discursul anual despre starea națiunii, alături de vicepreședintele Mike Pence și de președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi
Președintele Trump prezintă discursul anual despre starea națiunii, alături de vicepreședintele Mike Pence și de președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi

Așa cum se anticipase, președintele a dorit ca acest discurs să rămână în memoria colectivă ca un apel la unitate și spirit bipartizan.

“Trebuie să respingem politica răzbunării, rezistenței și plății de polițe – și să îmbrățișăm potențialul fără margini al cooperării, compromisului și a ceea ce avem în comun” – a spus președintele Trump, în vădită discordanță cu maniera în care a guvernat până acum.

Este drept că diviziunile politice și blocajul nu au debutat cu președintia sa, dar Donald Trump le-a exacerbat, în dauna cooperării. Nu este prima dată când președintele face astfel de apeluri, dar cele precedente au fost abandonate de îndată ce Donald Trump a crezut de cuviință să-și atace adversarii.

Dar ieri, președintele a spus “Împreună putem să punem capăt la decenii de blocaj. Putem să construim punți peste vechile diviziuni, vindeca răni vechi, crea noi coaliții, găsi noi soluții și pune în valoare imensul potențial al viitorului Americii”. Observatorii politici doreau să vadă cum se aplică retorica reconcilierii la spinoasa controversă cu privire la zidul despărțitor de la frontiera cu Mexicul.

Președintele a surprins puțin, nuantându-și poziția. Nu a mai cerut imperativ zidul, și-a exprimat doar dorința. Nu a mai vorbit de un zid lung cât frontiera, ci de construcții în zone în care se consideră că e mai mare nevoie. Și nu a mai amenințat cu declararea stării de urgență națională. O portiță pentru compromis, poate, dar e prea devreme de evaluat.

Tot ceva mai nuanțată a fost și referirea la retragerea trupelor din Siria și Afghanistan. Nu a mai spus că aceastea vor fi retrase la o dată anume, cum făcuse în trecut, doar că, pe fondul lichidării rămășițelor rețelei teroriste ISIS a venit vremea ca trupele să revină acasă. Trump a identificat și câteva zone politice în care poate ajunge la un compromis cu democrații: infrastructura și reducerea prețurilor medicamentelor.

Momentul emoțional al serii a fost atunci când președintele a salutat faptul că actualul Congres are mai multe femei decât oricând în istorie, acestea – majoritatea democrate – îmbrăcate în alb, în semn de solidaritate, au salutat, în spirit bipartizan, afirmațiile președintelui.

În răspunsul democrat la alocuțiunea șefului executivului, fosta lideră a minorității democrate din Adunarea Legisativa a statului Georgia, Stacey Abrams, l-a criticat pe președintele Trump pentru pozițiile sale cu privire la imigrație, închiderea parțială a guvernului, dreptul la vot al minorităților, sistemul de îngrijire a sănătății și politica economică. “America este puternică grație prezenței imigranților, nu zidurilor” -a spus Abrams, care, opunându-se polarizarii politice, a adăugat “Victorie nu înseamnă să câștigăm pentru partidul nostru. Victorie înseamnă să câștigăm pentru țară”.

XS
SM
MD
LG