Linkuri accesibilitate

Discursul președintelui Trump despre „criza umanitară” de la frontiera cu Mexicul


Președintele Satelor Unite Donald Trump adresându-se națiunii din Biroul Oval

Președintele Trump s-a adresat pentru prima dată națiunii din Biroul Oval de la Casa Albă pentru a vorbi despre ceea ce consideră a fi o criză de securitate națională și o situație de urgență umanitară: emigrația ilegală de la frontiera cu Mexicul.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00


În esență, Trump dorește de la Congres o primă rată de 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid despărțitor. În campanie, el a spus că zidul va fi plătit de Mexic. Acum, când cere ca el să fie achitat direct de contribuabilii americani, Donald Trump a apărut în fața populației pentru a-și prezenta cazul.

În mare, două lucruri de remarcat: alocuțiunea lui a fost mai nuanțată decât de obicei, referindu-se la zid doar către sfârșit, după ce a vorbit despre un întreg plan de securizare a frontierei, inclusiv fonduri umanitare, care să-i atragă pe democrați.

Intervenția președintelui s-a ferit de anumite cifre eronate cu care își obișnuise audiențele de campanie și pentru care fusese criticat prin un apel bazat pe un amestec de premise adevărate și false. De exemplu, a vorbit despre drogurile care intră în țară, punându-le pe seama imigranților ilegali, dar ignorând că marea majoritate a acestora intră pe la puncte de frontieră, fiind transportate în vehicule.

Când a vorbit despre crime odioase comise de emigranți ilegali, a uitat să spună că rata criminalității în rândurile emigranților este mai redusă decât cea a populației celor care trăiesc aici cu acte în regulă. Când a spus că zidul va fi plătit din economii realizate ca urmare a tratatului comercial negociat cu Mexicul, a pornit de la premisa falsă că acele venituri ar intra în trezoreria americană, doar că nu așa funcționează relațiile comerciale.

Pe de altă parte însă, președintele a evitat afirmații-capcană făcute de colaboratori de-ai săi și de el anterior ca, de exemplu, un număr mare de emigranți ilegali ar fi suspecți de terorism. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, spusese anterior că 4.000 de persoane suspectate de terorism intră în țară ilegal și că cea mai vulnerabilă frontieră e cea de la sud, numai că vulnerabilitatea frontierei cu Mexicul nu o face și sursă de terorism, pentru că o altă oficialitate a administrației a declarat că în anul fiscal 2018 doar circa 12 persoane suspectate de terorism au încercat să intre ilegal la acea frontieră, nu 4.000. Dar criza umanitară de la frontieră există și actualele structuri nu-i fac față.

Democrații au spus că sprijină întărirea pazei de frontieră, dar nu acceptă ideea ca Guvernul să fie ținut ostatic al unei dispute politice...

În alocuțiunea lor de răspuns, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, au spus că sprijină întărirea pazei de frontieră, dar nu acceptă ideea ca Guvernul să fie închis, ținut ostatic al unei dispute politice și sute de mii de lucrători federali să nu fie plătiți și să sufere pentru a satisface ceea ce ei consideră un capriciu politic al președintelui Trump – zidul de la frontieră.

În consecință, ei au cerut lui Trump să permită redeschiderea administrației și după aceea să se poată negocia diferențele cu privire la paza de frontieră. Democrații susțin că Trump promovează frică și diviziune, folosindu-le ca arme politice. Astăzi, președintele se va afla la Congres și mâine va vizita zone de frontieră cu Mexicul.

XS
SM
MD
LG