Linkuri accesibilitate

Discursul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza de la Mihail Kogălniceanu


Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg.

„Este o plăcere să mă întorc în România, un aliat NATO puternic și implicat.

De asemenea, multe mulțumiri pentru angajamentul dumneavoastră personal față de alianța transatlantică și pentru cooperarea noastră strânsă de-a lungul atâtor ani.

Vă mulțumim, de asemenea, pentru contribuțiile dumneavoastră semnificative la alianța noastră transatlantică, inclusiv pentru găzduirea acestei importante baze aeriene.

România nu este singură. Avioanele de luptă din Germania și Italia sunt aici pentru a-i proteja și apăra pe toți aliații și pentru a vă ajuta să vă păstrați spațiul aerian în siguranță. Astăzi, avioane spaniole vor sosi în Bulgaria pentru a întări misiunea de poliție aeriană a NATO acolo.

Chiar în aceste momente, o mie de soldați americani se îndreaptă către această bază.

Astfel, numărul total de militari americani va ajunge în această bază la aproape două mii.

Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice și a angajamentului ferm al Americii de Nord pentru apărarea Europei. De aici, în regiunea Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații fac eforturi pentru a consolida prezența

NATO în acest moment critic cu mai multe trupe, mai multe capacități și o mai mare pregătire.

Săptămâna viitoare, miniștrii Apărării din NATO se vor întâlni și vor discuta despre cum ne putem consolida în continuare prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu noi unități de luptă.

Salut oferta Franței de a aduce o unitate de luptă NATO aici, în România. NATO este o alianță defensivă. Sarcina noastră este să păstrăm pacea. Facem asta astăzi, asigurându-ne că nu există loc pentru neînțelegeri sau calcule greșite cu privire la angajamentul și disponibilitatea noastră de a proteja România și pe toți ceilalți aliați NATO.

Acest lucru este și mai important în lumina consolidării militare nejustificate a Rusiei în interiorul și în jurul Ucrainei, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Marea Neagră este o regiune de importanță strategică vitală pentru NATO.

Trei aliați NATO sunt state din zona acestei mări, la fel ca și partenerii noștri apropiați, Ucraina și Georgia.

Deci securitatea în această regiune este de cea mai mare importanță pentru NATO.

Suntem dedicați dialogului și găsirii unei soluții politice. Am reiterat invitația mea către Rusia de a ne reuni din nou în Consiliul NATO-Rusia cât mai curând posibil, pentru a aborda probleme cruciale pentru securitatea europeană, inclusiv reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor.

Totuși NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale și capacitatea noastră de a proteja și a apăra toți aliații.

Nu vor exista niciodată membri de clasa întâi și clasa a doua ai NATO. Există doar aliați NATO. Uniți ca unul.

Domnule presedinte, permiteți-mi să vă mulțumesc încă o dată pentru că m-ați găzduit și pentru angajamentul dumneavoastră puternic față de alianța noastră.

Acest lucru este deosebit de important deoarece ne confruntăm cu un moment crucial pentru securitatea europeană.”

XS
SM
MD
LG