Linkuri accesibilitate

Discursul tradițional despre starea națiunii, în cumpănă


Disputa din viața politică americană între Casa Albă și democrați, într-o nouă etapă.

Discursul despre starea națiunii este o tradiție în politica americană. Anul acesta el este pus sub semnul întrebării. Va fi discursul rostit la 29 ianuarie în aula Congresului? e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

Nu se știe încă. Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, i-a sugerat lui Donald Trump să amâne discursul sau să-l trimită în scris, în condițiile în care guvernul federal este închis. Pelosi a invocat rațiuni de securitate, pentru solicitarea sa.

Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților, din partea democraților
Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților, din partea democraților

La început, Casa Albă nu a reacționat, spunând doar că va oferi un răspuns în timp util. Președinția are însă intenția acum să prezinte discursul, la locul tradițional – Aula Congresului – și la momentul stabilit inițial, 29 ianuarie. Detaliile însă nu sunt cunoscute.

Se știe, de asemenea, că personal al Casei Albe are în vedere și alte variante, una fiind ca președintele Trump să rostească discursul într-un alt oraș din țară. Președinția a cerut administratiei Congresului să continue pregătirile, între care și o vizită obișnuită de recunoaștere.

Dacă discursul despre starea națiunii va fi rostit sau nu în fața camerelor reunite ale Congresului, depinde de Nancy Pelosi, ea fiind cea care formulează invitația.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a acuzat-o pe Pelosi că face jocuri politice, adaugând: „Dacă serviciul secret îl poate proteja pe președinte într-o călătorie în Irak, o poate fără îndoială face și pe culoarele Congresului”.

Replica biroului doamnei Pelosi nu a venit încă. Regulile spun că președintele poate rosti discursul, la Camera Reprezentanților, în fața camerelor reunite, dacă ambele formulează o rezoluție în acest sens. Pentru ca Trump să rostească discursul doar în Senat – controlat de republicani – tot este nevoie de o rezoluție.

Mai este încă timp pentru luarea unei decizii, administrația Congresului nu are nevoie de mai mult de 72 de ore pentru a organiza evenimentul.

În istoria americană, discursul despre starea uniunii nu a fost intotdeauna rostit. Thomas Jefferson, de exemplu, a inaugurat practica de a trimite discursul în scris și doar în timpul lui Woodrow Wilson administratia a revenit la ideea ca discursul să fie rostit de președinte.

XS
SM
MD
LG