Linkuri accesibilitate

Presă: alegeri prezidențiale în septembrie. Data este încă neclară. Decizia, săptămâna viitoare


Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii celor două partide din coaliție - PNL și PSD.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii celor două partide din coaliție - PNL și PSD.

Discuții în coaliţia de guvernare referitoare la data alegerilor prezidenţiale. PNL şi PSD nu se înțeleg încă în privința calendarului acestui scrutin.

Actualizare 20 iunie, ora 18:00

Două variante de lucru pentru data alegerilor prezidențiale ar fi acum pe masa liderilor coaliției PSD-PNL, scrie news. ro, citând surse din cele două partide: primul tur de scrutin ar putea fi pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

O decizie finală ar putea fi luată marți, pe 25 iunie, după vacanța de Rusalii. Dacă cele două partide ajung la un acord, Guvernul va emite tot săptămâna viitoare și o Hotărâre prin care e stabilit clar calendarul alegerilor.

Actualizare 20 iunie

Întâlnirea de miercuri (19 iunie) seară a Coaliției PNL-PSD referitoare la stabilirea datei alegerilor prezidențiale s-a încheiat fără nici o concluzie, scrie news.ro. În plus, ședinţa de joi a Guvernului, în care ar fi trebuit să fie adoptată Hotărârea de guvern cu calendarul alegerilor prezidenţiale, a fost amânată.

Stirea inițială

Partidele din coaliție au divergențe în ceea ce privește viitoarele alegeri prezidențiale - nu au candidat comun și nici nu se înțeleg în ceea ce privește calendarul scrutinului.

Varianta unei candidaturi comune PSD-PNL la alegerile prezidenţiale nu mai există - fiecare dintre partid a anunţat că va avea propriul candidat. Liberalii au transmis, neoficial, că ar accepta versiunea candidatului comun doar dacă social-democrații l-ar susține pe Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește data alegerilor, PSD ar insista ca acestea să fie în septembrie - luna în care va intra în vigoare recalcularea pensiilor - aşa cum s-a stabilit iniţial în coaliţia de guvernare. Liberalii ar prefera decembrie.

Ședinţa coaliției de la Vila Lac ar putea avea loc după ce Marcel Ciolacu se întâlnește, la ora 18:00, cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, care e în vizită în România.

Există şansa ca la această şedinţă să se tranşeze subiectul calendarului pentru alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul este presat de timp să dea Hotărârea privind data alegerilor, mai scriu jurnaliștii news.ro.


Actualizare 14:00 Iohannis: alegerile pot fi în septembrie, octombrie sau noiembrie

Întrebat, în timpul conferinței de presă comune cu președintele italian, despre data alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis spune că, „în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie sau în octombrie sau în noiembrie, atât. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. (....) Ceea ce contează este opinia românilor”.

Președintele României, spune Iohannis, nu trebuie să fie ales de partide, ci de către cetățeni: „avem vot direct și de aceea cred că este important ca românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte”.

„Pentru următorii cinci ani, aceste alegeri sunt cele mai importante. Se discută mult în jurul a câtă putere are sau nu are Președintele. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an”, a adăugat actualul președinte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG