Linkuri accesibilitate

SUA, UE, Ucraina, R. Moldova şi România discută, la Galaţi, despre alternative pentru exportul cerealelor ucrainene


Univestitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Univestitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Reprezentanți din România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi SUA se întâlnesc vineri la Galaţi în căutarea soluțiilor pentru exporturile ucrainene de cereale, afectate puternic de ieşirea Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră.

Ambasada SUA la București consideră, într-un comunicat, că reuniunea de la Galaţi e o „întâlnire crucială”, care are ca scop „coordonarea strânsă pentru continuarea exporturilor”.

„Denunţăm Kremlinul pentru că a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală. (...) În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”, se arată în comunicat.

Reuniunea va căuta soluții de îmbunătățire a rutelor alternative pentru exporturile ucrainene.

Washingtonul promite Kievului „sprijin şi asistenţă continuă”, în timp ce faţă de România îşi exprimă „sincera recunoştinţă” faţă de „eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene”.

La întâlnirea de vineri de la Galați vor participa, potrivit Agerpres, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, șeful biroului SUA de gestionare a sancțiunilor, Jim O'Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Prim-ministrul României Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi cu ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialii român și american au discutat despre securitatea de la Marea Neagră în contextul atacurilor rusești asupra infrastructurii din Ucraina. Premierul Marcel Ciolacu a spus că România sprijină concret Ucraina în eforturile sale de a continua exporturile de cereale către piețele globale.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG