Linkuri accesibilitate

Discuții Rusia-UE despre regimul Lukașenko și conflictul din Nagorno-Karabah


Josep Borell, șeful diplomației UE

Josep Borell, vicepreședinte al Parlamentul European și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a avut marți o convorbire cu ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.

Cei doi au discutat despre situațiile din Nagorno-Karabah și Belarus, precum și despre cele mai recente evoluții în ceea ce privește otrăvirea lui Alexei Navalnîi, cel mai dur opozant al președintelui rus Vladimir Putin.

În privința Nagorno-Karabah, Înaltul Reprezentant i-a mulțumit lui Lavrov pentru eforturile depuse în negocierea acordului de încetare a focului din 10 octombrie între Armenia și Azerbaidjan și a subliniat necesitatea ca acest acord de încetare a focului să fie respectat cu strictețe, pentru ca toate ostilitățile să înceteze imediat și pentru dezamorsarea tensiunilor, inclusiv cele retorice.

Pierderea de vieți omenești și presiunile asupra populației civile din ambele tabere sunt inacceptabile, a spus Borell. El și-a exprimat sprijinul deplin al Uniunii Europene față de eforturile copreședinților Grupului Minsk al OSCE și a spus că, în contactele sale cu miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului, a cerut ambelor părți să se angajeze de urgență în negocieri și fără condiții prealabile. Uniunea Europeană este gata să contribuie la eforturile lor, a mai spus el.

În ceea ce privește Belarusul, Înaltul Reprezentant a reiterat sprijinul puternic al Uniunii Europene pentru independența și suveranitatea Belarusului. Borrell s-a referit la dreptul democratic al poporului din Belarus de a-și alege președintele prin alegeri noi, libere și corecte, fără ingerințe externe. Uniunea Europeană sprijină propunerea actualilor și viitorilor președinți ai OSCE, de facilitare a unui dialog național atât de necesar în Belarus. Înaltul Reprezentant și-a exprimat regretul că Belarusul, ca stat participant la OSCE, nu a răspuns la această ofertă și a încurajat Rusia, ca stat membru al OSCE, să sprijine această inițiativă. El a spus că în Consiliul pentru Afaceri Externe din 12 octombrie s-a dat undă verde pentru următorul pachet de sancțiuni, inclusiv împotriva lui Alexandr Lukașenko.

În legătură cu încercarea de asasinare a lui Alexei Navalnîi cu un agent chimic interzis, Borell a informat cu privire la acordul politic la care s-a ajuns luni în Consiliul pentru Afaceri Externe, pentru a se începe sancționarea celor care au legătură cu tentativa de asasinat.

Borrell a subliniat că guvernul rus trebuie să facă tot posibilul pentru a investiga această infracțiune în profunzime, în deplină transparență și pentru a coopera total cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

Josep Borrell l-a informat, de asemenea, pe ministrul Lavrov cu privire la acordul dintre miniștrii de externe ai UE de a continua abordarea actuală a relațiilor UE-Rusia, prin care punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk rămâne esențială. El a cerut Rusiei să pună în aplicare pe deplin acordurile de la Minsk. Înaltul Reprezentant a reiterat faptul că Uniunea Europeană dorește să mențină canale deschise de comunicare cu Rusia și să consolideze cooperarea în probleme de interes reciproc dar că Uniunea Europeană își va apăra în continuare interesele și valorile, inclusiv respectarea dreptului internațional și drepturile fundamentale.

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG