Linkuri accesibilitate

Discuțiile ONU privind schimbările climatice, pe punctul de a eșua în urma unei retrageri


Activiștii organizează un protest tăcut în incinta sediului Conferinței ONU COP29 privind schimbările climatice pentru a cere țărilor bogate să finanțeze țările în curs de dezvoltare.
Activiștii organizează un protest tăcut în incinta sediului Conferinței ONU COP29 privind schimbările climatice pentru a cere țărilor bogate să finanțeze țările în curs de dezvoltare.

Țările în curs de dezvoltare au organizat o retragere de la discuțiile Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice de la Baku, cerând țărilor bogate care emit gaze cu efect de seră să crească ajutorul financiar pentru combaterea efectelor încălzirii globale.

Azerbaidjan, țara gazdă, i-a îndemnat pe delegați să încerce să discute, în momentul în care COP29, prelungită deja cu o zi în plus, era în pragul eșecului.

„Știu că niciunul dintre noi nu dorește să părăsească Baku fără un rezultat bun”, le-a spus Mukhtar Babayev, președintele COP, oficialilor din domeniul climei din întreaga lume, pe 23 noiembrie, îndemnându-i să „reducă decalajul rămas”.

Statele insulare mici și națiunile cel mai puțin dezvoltate au părăsit negocierile privind un pachet de finanțare pentru țările sărace în vederea limitării și adaptării la schimbările climatice, afirmând că interesele lor în materie de finanțare a schimbărilor climatice sunt ignorate.

„[Actuala] înțelegere este inacceptabilă pentru noi. Trebuie să vorbim cu alte țări în curs de dezvoltare și să decidem ce să facem”, a declarat Evans Njewa, președintele grupului țărilor cel mai puțin dezvoltate.

De ani de zile, țările în curs de dezvoltare fac presiuni asupra țărilor bogate pentru a le finanța încercările de a combate impactul schimbărilor climatice, afirmând că vremea extremă și creșterea nivelului mărilor care le afectează sunt rezultatul gazelor cu efect de seră emise de țările bogate cu decenii în urmă.

În 2009, țările bogate au promis 100 de miliarde de dolari pe an ca ajutor pentru combaterea schimbărilor climatice până la începutul anilor 2020, însă unele dintre acestea au avut dificultăți în a-și îndeplini angajamentele.

Prin ultimul proiect oficial, cel din 22 noiembrie, erau promise 250 de miliarde de dolari anual până în 2035, mai mult decât dublu față de obiectivul anterior, dar mult sub nivelul de peste 1.000 de miliarde de dolari anual care, potrivit experților, este necesar.

Experții au afirmat că țările bogate precum Statele Unite și Europa se confruntă cu constrângeri bugetare din cauza pandemiei de coronavirus și, în prezent, a războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Statele Unite au alocat 174 de miliarde de dolari Ucrainei și alte miliarde Israelului pentru a le ajuta să își consolideze apărarea. Națiunile europene au alocat, de asemenea, mai mult de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

În încercarea de a salva COP29, reprezentanții Uniunii Europene, ai Statelor Unite și ai altor țări bogate s-au întâlnit direct cu cei ai țărilor în curs de dezvoltare pentru a ajunge la un acord.

„Dacă nu vom ajunge la un acord, cred că va fi o rană fatală pentru acest proces, pentru planetă, pentru oameni”, a declarat reprezentantul special al Panama pentru schimbările climatice, Juan Carlos Monterrey Gomez.

Știre scrisă pe baza informațiilor de la Al Jazeera și AP

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG