Linkuri accesibilitate

Dispută pe vizele de flotant și restricțiile de vot la locale


Premierul Ludovic Orban și liderul USR Dan Barna au puncte de vedere diferite privind restricționarea votului la alegerile locale
Premierul Ludovic Orban și liderul USR Dan Barna au puncte de vedere diferite privind restricționarea votului la alegerile locale

Prim-ministrul Ludovic Orban, președinte al PNL, a declarat că decizia prin care cei care s-au mutat într-o localitate cu mai puțin de 3 luni de zile și au obținut viza de flotant nu pot vota în localitatea respectivă este una corectă și nu va renunța la aceasta, în ciuda solicitării USR-PLUS și a organizației Expert Forum.

Prevederea ca persoanele care și-au schimbat domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de alegerile locale să voteze tot în localitatea unde au domiciliat, pe liste suplimentare, și nu unde s-au mutat, este inclusă în proiectul de lege de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care Guvernul își va angaja răspunderea pe 29 ianuarie.

Măsura a fost prezentată de Guvern ca fiind menită să combată turismul electoral și să prevină „distorsionarea” rezultatului alegerilor.

O modificare a noii prevederi s-ar mai putea face doar prin depunerea unui amendament, când se discută proiectul în comisii pentru raport, și prin acceptarea acestuia de Guvern.

Alianța USR-PLUS a anunțat încă de miercuri că va depune un amendament.

O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, se arată într-un comunicat de presă transmis, pe 22 ianuarie, de Alianța USR-PLUS.

Ludovic Orban susține, în schimb, că interesul unor primari în funcție este să permită cât mai multe voturi în localitățile lor.

Vin și-şi aduc votanți pentru o zi, care n-au nicio legătură cu localitatea respectivă. Am să vă dau pe cifre: am făcut o analiză pe 200 de localități unde a fost, cum să spun, o migrație suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016 - evident, aproape toate luate în preajma alegerilor -, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin”, a spus Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Singura concesie pe care premierul este dispus să o facă este legată de perioada scursă de la cererea vizei de flotant, în sensul scăderii acesteia de la 90 la 45 de zile.

Le-a fost obținută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar”, a repetat Orban.

Nu doar Alianța USR-PLUS contestă inițiativa Guvernului Orban. Expert Forum, organizație neguvernamentală cu experiență în monitorizarea procesului electoral, susține că, din datele pe care le deține, "nu există un fenomen al migraţiei electorale care poate distorsiona semnificativ rezultatele într-un număr mare de localităţi".

În plus, Expert Forum susţine că articolul intră în contradicție cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reşedinţă pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor, să poată vota pe liste permanente în circumscripţia respectivă.

"Legea trebuie să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de alegători să voteze, fără a ţine cont de termene restrictive pentru înscrierea pe listele electorale sau pentru stabilirea reşedinţei. Astfel, considerăm că articolul în cauză trebuie eliminat din propunerea legislativă, pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care îşi schimbă reşedinţa", susține Expert Forum, într-un comunicat de presă intitulat "Lăsați alegătorii să voteze la locale!".

Angajarea răspunderii Guvernului pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin va avea loc pe 29 ianuarie, într-o sesiune extraordinară. Cu o zi înainte, Camera Deputaților are programată o ședință în care va da un vot asupra propunerii de eliminare a pensiilor speciale.

XS
SM
MD
LG