Linkuri accesibilitate

Dispute diplomatice la vizita delegației africane în Ucraina


Șefii statelor și guvernelor africane, inclusiv președintele sud-african Cyril Ramaphosa, onorează victimele crimelor în masă făcute de armata rusă în rândul civililor ucraineni, în timpul ocupației unei părți a regiunii Kiev. Bucea, 16 iunie 2023

Două dispute diplomatice s-au produs vineri în legătură cu vizita de pace africană în Ucraina.

O parte din anturajul președintelui Africii de Sud Cyril Ramaphosa a rămas blocat în Polonia. Este vorba de echipa de securitate a președintelui sud-african a rămas blocată într-un avion în Polonia de câteva ore, a informat BBC.

Un avion în care se transportă elemente de securitate pentru președintele sud-african Cyril Ramaphosa și reprezentanți ai presei, care se află de joi la sol în Polonia, va rămâne pe aeroportul din Varșovia până duminică, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului pentru BBC.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Chopin din Varșovia, Piotr Rudzki, a declarat pentru BBC că unii dintre oamenii de la bord au coborât din avion și s-au dus la un hotel.

Inițial, informația a fost dată de Radio Zet, un post de radio polonez, care a transmis că SAA, care a rămas blocat pe pista unui aeroport din Varșovia, nu va putea debarca.

„Se pare că unii din delegație nu au actele pentru a părăsi aeroportul. În al doilea rând, neoficial, bodyguarzii suplimentari ai președintelui au arme. Nu au permisele adecvate pentru ele”, a spus Radio Zet.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vincent Magwenya a asigurat oamenii că președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa a sosit în siguranță la Kiev cu trenul, în ciuda întârzierilor înregistrate de o parte din echipa sa de securitate.

„Aș dori să îi asigur pe toți sud-africanii că nu a existat niciun compromis în ceea ce privește siguranța președintelui ca urmare a impasului care a implicat zborul charter cu echipa serviciilor de protecție prezidențială și mass-media. Tratamentul primit de membrii PPS și de jurnaliștii din Polonia la bordul zborului charter din Africa de Sud este regretabil, profund regretabil. Oficialii noștri se angajează cu omologii lor polonezi pentru a rezolva impasul”, a spus el.

Magwenya, însă, și-a atras furia pentru un tweet postat vineri dimineață, înc are se referea la alerta aeriană de la Kiev, spunând că „în mod ciudat, nu am auzit sirenele sau exploziile. Programul #AfricanPeaceMission se desfășoară conform planului.”

O fotografie publicată de autoritățile ucrainene arată, dimpotrivă, pagubele provocate de atacul din această dimineață în timpul vizitei delegației africane.

Delegația sud-africană pare să fi debarcat din avionul care a aterizat la Varșovia joi după-amiază, după mari întârzieri.

Jurnalistul Pieter Du Toit, de la presa sud-africană News24, a postat pe Twitter următoarele:

În grupul reținut în Polonia s-a aflat și generalul-maior Wally Rhoode, șeful unității de protecție personală a lui Cyril Ramaphosa, care a susținut că delegația s-a confruntat cu un tratament ostil din partea autorităților poloneze și că una dintre colegele lor ar fi fost percheziționată.

Rhoode le-a spus jurnaliştilor de la treptele avionului că oficialii polonezi obstrucţionează deplasarea în mod deliberat şi au încercat să le „confisce” arme de foc, deși armele erau transportate în cutii securizate în magazia avionului, relatează AP.

Potrivit agenției de poliție de frontieră din Polonia, forțele de securitate ale lui Ramaphosa nu aveau permisiunea pentru armele pe care le purtau, ceea ce a dus la un impas.

Autoritățile poloneze au negat că sunt rasiste.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG