Linkuri accesibilitate

Dispute pe banii Capitalei în ziua în care s-a votat bugetul anual


Gabriela Firea s-a plâns că Guvernul nu a alocat fonduri sufieciente pentru București
Gabriela Firea s-a plâns că Guvernul nu a alocat fonduri sufieciente pentru București

PNL București și Nicușor Dan, candidat susținut de USR pentru Primăria Capitalei, susțin că veniturile orașului sunt supraestimate și o acuză pe Gabriela Firea, primarul general, că direcționează mulți bani la companiile municipale, în ziua în care Consiliul General a dezbătut și a votat bugetul anual de aproximativ 10 miliarde de lei.

Consiliul General a aprobat, vineri, bugetul Primăriei pentru acest an, estimat de Gabriela Firea la aproximativ 10 miliarde lei.

La capitolul cheltuieli de personal sunt prevăzute 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru companiile municipale, pe care Gabriela Firea le-a creat și care sunt contestate în instanță.

„Alocarea a 20% din bugetul Capitalei pentru cheltuieli de personal demonstrează că PSD îşi protejează grupurile de interese şi urmăreşte exclusiv folosirea banilor publici în scop de câştig electoral", au declarat liberalii din organizația PNL București într-un comunicat de presă, publicat vineri de Agerpres.

Subvențiile pentru RADET și pentru transport-STB sunt estimate la 1,64 miliarde lei, pe fondul avariilor repetate din ultima perioadă, mulți bucureșteni fiind lipsiți de apă caldă și căldură.

La începutul dezbaterilor, primarul general Gabriela Firea a acuzat Guvernul că subfinanțează Capitala.

„Sursa noastră de venit este cota primită de la Ministerul de Finanţe. Ne-am fi dorit să există înţelegere la nivelul Guvernului cu privire la această situaţie, mai ales că bucureştenii contribuie la produsul intern brut cu aproape 25% şi se întoarce la Primăria Capitalei un procent infim, 0,6%. Am solicitat un procent de 1% din PIB, nu ni s-a alocat, iar eu am fost catalogată drept obraznică", a spus Gabriela Firea.

Firea a arătat cum se vor împărți banii, cele mai multe fonduri, peste 500 de milioane de euro, vor fi pentru lucrări de fluidizare a traficului.

„Sunt cuprinse aici marile proiecte de infrastructură, poduri, pasaje supralărgiri. De asemenea, şi înnoirea parcului auto”, a explicat Firea.

Pentru servicii publice, cum ar fi termoficarea, iluminatul, apa și canalizarea, sunt prevăzute peste 200 milioane de euro, iar pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic - 45 milioane de euro.

Pentru Sănătate, în bugetul propus de municipalitate sunt prevăzuţi 100 de milioane de euro, care ar trebui să acopere și demararea construirii Spitalului Metropolitan, potrivit lui Firea. Nu vor fi alocați bani, în acest moment, pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Consilierii liberali au acuzat-o pe Gabriela Firea că a supraestimat veniturile Capitalei.

Pentru al treilea an la rând, dna Firea supraestimează veniturile pentru a-i ”încăpea” toate promisiunile făcute fără acoperire. Rezultatul final este previzibil: plăți restante, diminuări de alocari din ”pix”, încă un an în care bucureștenii nu vor avea parte de progrese semnificative în domenii de interes: infrastructură, mobilitate, combaterea poluării! Vor fi însă bani pentru sinecuri și bâlciuri!”, a scris consilierul general Cătălin Deaconescu pe Facebook, imediat după aprobarea bugetului.

O acuzație similară a fost lansată de Nicușor Dan, candidat susținut de USR pentru primăria Capitalei.

„Bugetul Primăriei Capitalei pe 2020 nu are nicio legătură cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 miliarde lei, sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%. (…) Managerul unei companii private care estimează venituri de 7 miliarde lei şi încasează 4 miliarde lei este automat demis, în orice ţară şi în orice companie”, a precizat Nicuşor Dan, într-un comunicat de presă publicat pe contul de Facebook.

Nicușor Dan susține că este în continuare o mare necunoscută valoarea reală a plăţilor restante neintroduse în execuţia bugetară.

„Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenţia pentru STB (n.r. – Societatea de Transport Bucureşti) la peste un miliard de lei, iar în execuţia bugetară la sfârşit de 2019 plăţile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăţi restante importante sunt şi faţă de ELCEN. În estimarea mea, plăţile restante sunt între 1 miliard şi 2 miliarde lei, adică între 25% şi 50% din bugetul real”, a explicat Nicuşor Dan.

Consilierii PNL au votat împotriva bugetului propus de Gabriela Firea, cu două excepții, vot negativ au dat și reprezentanții USR.

XS
SM
MD
LG