Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane au încălcat distanțarea socială printr-o petrecere în Herăstrău


Zeci de persoane au sfidat regulile impuse de autorități
Zeci de persoane au sfidat regulile impuse de autorități

UPDATE: Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a anunțat suspendarea autorizației de funcționare pentru terase pentru două societăți comerciale unde au avut loc adunări mari de persoane.

„Măsura pe care am aplicat-o este în concordanţă cu realitatea descoperită la faţa locului, şi anume faptul că, deşi era de evidenţă ordonanţa de guvern care pentru această perioadă interzice deschiderea teraselor, până la adoptarea proiectului de lege care va reglementa acest tip de activitate în starea de alertă, aceştia, înţelegând să nu respecte toate aceste obligaţii, au procedat aşa cum s-a putut vedea în filmările puse la dispoziţie de televiziuni. Măsura a fost acea de suspendare a activităţii până pe data 30 a acestei luni, dată cu care se suspendă şi starea de alertă şi, practic, orice fel de măsură specială care a fost luată în această perioadă. Aceasta a constat într-o măsură adiţională, pentru a descuraja orice astfel de activitate, de comportament, care nu face decât să ducă la apariţia de noi focare. Trebuie să înţelegem faptul că responsabilitatea este cuvântul care trebuie să guverneze această perioadă, nu inconştienţa pe care aţi putut să o vedeţi din partea proprietarilor acestor terase", a precizat viceprimarul Capitalei, pentru Agerpres.

Aurelian Bădulescu a adăugat că aceste unităţi nu puteau să comercializeze în regim de take away, deoarece nu erau autorizate să vândă mâncare la pachet.

***

Zeci de persoane au încălcat sâmbătă noapte măsurile de distanțare socială impuse de autorități și au participat la o petrecere ce a avut loc pe malul lacului Herăstrău.

Un restaurant din parc şi-a reluat activitatea şi a oferit mâncare şi băutură la pachet (regim takeaway), dar oamenii au rămas în apropiere şi au petrecut ca și cum nicio reglementare nu ar fi în vigoare. Mai multe imagini postate pe Facebook surprind tineri care stau în picioare, adunaţi în grupuri, la una dintre terasele din parc unde muzica era dată la maxim.

Cum asemenea adunări mari de oameni sunt interzise, poliţiştii şi-au făcut apariţia, dar nu i-au putut amenda pe petrecăreţi pentru că nu aveau bază legală pentru că abia de luni pot să fi date amenzi celor care încalcă legea privind restricţiile impuse în starea de alertă, în vederea evitării contaminării cu noul coronavirus.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a afirmat că vina aparține exclusiv proprietarilor de terase din zonă, pe care i-a numit „șpăgari” și „jupâni”, care au influență asupra autorităților pentru că de-a lungul anilor „au dat să mănânce o masă unor procurori sau polițiști”.

Aurelian Bădulescu a promis că de duminică dimineață o să instituie controale și o să retragă toate autorizațiile.

„Trebuiau să aibă bunul simț să-și țină vesela și mesele puse deoparte. (...) Se consideră niște oameni care au influență asupra autorităților, dar vă garantez eu că n-o să mai aibă de mâine, că le retrag toate autorizațiile. Dacă n-ai autorizație de 30 de ani și ai terasa acolo, ce ești? Ești gâdea, ești jupân!”, a afirmat Aurelian Bădulescu pentru Digi24.

Viceprimarul Capitalei a afirmat că toată vina aparține proprietarilor de terase care au permis o asemenea adunare publică.

Ideea e că ține de bunul simț al proprietarului de terasă, pentru că omul de rând n-a venit să tragă de scaun ca să stea acolo. Trebuiau să și le țină înăuntru. O să le vină și rândul dumnealor să le deschidă, dar nu așa”, a mai spus viceprimarul.

Când a venit seara, și-au adus aminte de alte apucături pe care le au prin zonele alea. Lumea are dreptate, până la urmă, dumnealor au greșit. Ce e regretabil e că tot Bucureștiul a făcut atâtea eforturi și cetățenii municipiului București au înțeles să răspundă pozitiv și uitați-vă, dăm acum aceste exemple... Poliția spune, la rândul ei, să nu creăm o stare de tensiune, toată lumea încearcă să creeze un echilibru. Greșeala este a proprietarilor de terase. Trebuia să-i roage pe cetățeni: domnule, până apare legea, haideți să păstrăm aceste reguli și obligații, nu să se uite alții după gard și să spună: Noi suntem proști și ăia sunt deștepți! Ce-au făcut?”, a încheiat viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Şi în timpul zilei, în Parcul Herăstrău a fost aglomeraţie, mai multe grupuri de persoane care nu respectau regulile de distanţare socială participând la picnicuri.

România este în stare de alertă, iar adunările publice, petrecerile şi orice acţiune care implică prezenţa a mai mult de trei persoane sunt interzise.

XS
SM
MD
LG