Klaus Iohannis a obținut o victorie decisivă în fața Vioricăi Dăncilă, reușind să colecteze grosul voturilor de la candidații non-PSD din primul tur de scrutin. Distribuția acestora în turul al doilea arată însă că Viorica Dăncilă nu a convins suficient electoratul de stânga.
Potrivit unei analize realizate de IRES, din bazinul lui Mircea Diaconu (ProRomânia-ALDE), Dăncilă a obținut doar 65,8%, alți 34,2% votând cu Iohannis.
Nu este însă singura surpriză. De exemplu, din electoratul care l-a susținut în primul tur pe Theodor Paleologu (PMP), 79,4% au votat cu Iohannis, iar 20,6% cu Dăncilă.
Voturile acordate lui Alexandru Cumpănașu în primul tur (1,53%) au mers în proporție de 57,4% către Iohannis și 42,% către Dăncilă.
Electoratul Ramonei Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste– 2,75%) s-a orientat semnficativ spre Iohnnis- 71,4% și mai puțin spre Dăncilă-28,6%.
În schimb, electoratele partidelor mari, care contează ca număr de voturi, au fost loiale candidatului propriului partid sau celui pe care l-au susținut în primul tur. Spre exemplu, votanții Vioricăi Dăncilă de la turul unu s-au dus în proporție de 98,8% spre ea și în turul doi, iar cei ai lui Iohnnis l-au votat tot pe el (98,4%) și în turul doi.
Chiar și electoratul lui Dan Barna (USR-PLUS), despre care se estima că nu va merge masiv la vot, ba chiar că o parte va vota cu Dăncilă, s-a orientat decisiv în al doilea tur spre Iohannis-92,2%.
Electoratul maghiar, în rândul căruia s-a înregistrat însă un absenteism semnificativ, a votat în 24 noiembrie cu Iohannis- 81,7% și cu Dăncilă- 18,3%.
Aceste informații capătă înțeles dacă sunt coroborate cu acelea despre criteriile care au stat la baza opțiunii pentru candidat. Astfel, 62% din cei care l-au votat pe Iohannis au făcut-o pentru calitățile sale și 24% pentru partidul care l-a susținut. În schimb, la Dăncilă raportul calități-partid este mult mai echilibrat: 44% la 46%.
Facebook Forum