Linkuri accesibilitate

DNA a predat în copie dosarul Tel Drum. Investigația este aproape gata


Procurorul Călin Nistor a fost delegat în fruntea DNA la începutul lunii ianuarie
Procurorul Călin Nistor a fost delegat în fruntea DNA la începutul lunii ianuarie

DNA a trimis o copie a dosarului TelDrum Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a anunțat, vineri, la bilanțul DNA, Călin Nistor, procurorul delegat în fruntea instituției.

DNA avea termen până vineri să predea dosarul TelDrum secției speciale de investigare a magistraților, care a căpătat puteri mai mari în urma ordonanței de urgență adoptate recent de Cabinetul Dăncilă. De patru ori, SIIJ ceruse dosarul TelDrum, în care unul dintre urmăriți este președintele PSD, Liviu Dragnea. Secția pentru magistrați a invocat ar fi nevoie de informații din dosar despre un magistrat. Refuzul repetat al DNA de a ceda dosarul a ajuns la medierea procurorului general, Augustin Lazăr, fiind invocat un conflict de competențe.

Dosarul Tel Drum este aproape de final. Mai sunt de efectuat acte de urmărire

Nistor a explicat că preluarea dosarului de către un alt parchet nu are procedură. ​„Trimiterea se face fie prin declinare de competenţă, iar în situaţia în care două unităţi se declară competente sau necompetente apar aceste situaţii juridice”, a spus Nistor.

Potrivit acestuia, dosarul se află în original la procurorul general al României, care are de soluţionat conflictul pozitiv de competenţă invocat de DNA.

“Corespondenţa în două situaţii a fost purtată direct cu SIIJ. Da, au fost solicitări de trimitere a dosarului. Procurorul de caz şi şeful de secţie au apreciat că revine DNA competenţa. Pentru că era şi o solicitare că ar fi mijloc de probă în cazul dumnealor, noi am trimis dosarul SIIJ”, a explicat Nistor.

El a anunţat că dosarul Tel Drum este aproape de final. ”În dosarul Tel Drum mai sunt de efectuat acte de urmărire. Un raport de expertiză a fost depus chiar în luna decembrie. Procurorul are un plan de anchetă şi îşi ştie termenele”, a menţionat Nistor.

La datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie şi 31 ianuarie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a formulat, consecutiv, trei cereri prin care solicita transmiterea dosarului Tel Drum de la DNA.

Potrivit DNA, ”în primele două cereri nu s-a invocat niciun temei legal de preluare a acestui dosar, motiv pentru care au fost cerute clarificări”.

″În ultima solicitare a Secţiei, datată 31 ianuarie 2019, s-a invocat împrejurarea că DNA nu ar mai avea competenţă de soluţionare a acestui dosar, deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistraţi”, preciza DNA pe 19 februarie.

XS
SM
MD
LG