Linkuri accesibilitate

DNA: Dosarul plăților fictive pentru cazarma de la Deveselu, în instanță


Procurorii militari din cadrul DNA au trimis în judecată un administrator al unei firme de construcții și firma pentru plăți fictive la o cazarmă de la Deveselu. Ofițerii implicați în caz au fost și ei trimiși în judecată în baza unui acord care presupune suspendarea executării pedepsei în schimbul recunoașterii faptelor.

Administratorul Antreprizei de Construcții Montaj Alpha Grup SRL este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal este și ea trimisă în judecată pentru săvârșirea complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Ce spun procurorii

Pe 16 decembrie 2013, între UM 02517 Craiova și SC Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup SRL din Caracal a fost încheiat un contract de execuție a unor lucrări de consolidare și reabilitare a pavilionului S2, centrală termică nouă și rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu.

În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cinci ofițeri și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi dispus respectiv efectuat mai multe plăți către inculpata S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.

Banii au fost achitați firmei respective pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative care nu aveau nicio legătură cu realitatea.

Unitatea Militară din Craiova a fost, astfel, prejudiciată cu suma de 1091966 lei.

Parte civilă în dosar s-a constituit Direcția pentru relația cu Parlamentul din Ministerul Apărării Naționale iar dosarul a fost trimis Tribunalului Dolj cu sechestru pus asupra bunurilor administratorului și firmei care au încasat banii fără să presteze niciun serviciu.

Înaintea întocmirii rechizitoriului, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere cu cei patru ofițeri de la unitatea militară implicați: comandatul de la acea vreme al UM 02517 Craiova, Daniel Croitoru, cu locțiitorul său, Vasile Deatcu, cu maiorul Ionuț Marian Moanță, șef al biroului de lucrări din cadrul unității militare, acuzați cu toții de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și cu contabila șefă a unității, căpitanul Alina Ileana Lupu, acuzată de neglijență în serviciu. Și dirigintele de șantier, civilul Marin Bulacu și-a recunoscut faptele, acuzat fiind de complicitate la abuz în serviciu.

„În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

Vasile Deatcu – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Daniel Croitoru - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Ionuț Marian Moanță - 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Ileana Alina Lupu - 1 an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

Marin Bulacu - 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar Timișoara și la Tribunalul Dolj.

XS
SM
MD
LG