Linkuri accesibilitate

DNA vrea să se asigure că Elena Udrea nu fuge din țară


Elena Udrea, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, luni, 23 octombrie, 2017.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut Curții de Apel București plasarea sub control judiciar a Elenei Udrea, potrivit unor surse citate de G4 Media.

Procurorii cer aplicarea măsurii preventive pentru a o împiedica pe Elena Udrea să părăsească țara înainte de pronunțarea unei sentințe definitive în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

În 2 noiembrie 2017, Elena Udrea a apărut în față Comisiei parlamentare pentru anchetarea desfășurării alegerilor din 2009.
În 2 noiembrie 2017, Elena Udrea a apărut în față Comisiei parlamentare pentru anchetarea desfășurării alegerilor din 2009.

În acest dosar, fostul ministru al Dezvoltării și Turismului a fost condamnat, marți, de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare cu executare.

În februarie 2018, înainte de o decizie definitivă a instanței în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a plecat în Costa Rica.

Dosarul finanțării campaniei din 2009

Decizia de condamnare de marți vizează, în cazul Elenei Udrea, infracțiunile de instigare la luare de mită și spălare de bani. Instanța a decis să confiște 1 milion de lei de la fostul ministru.

În același dosar, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare iar jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită în timp de fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon a primit 4 ani de închisoare cu executare.

Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Elena Udrea a negat acuzațiile, spunând că a finanțat personal campania electorală din 2009, cu peste 300 de mii de euro.

XS
SM
MD
LG