Potrivit procurorilor, persoanele în cauză ar fi primit mită între 2.100 de lei și 22.000 de euro de la oameni de afaceri implicaţi în traficul de migranţi. În schimb, funcționarii ar fi emis avize de muncă şi ar fi prelungit nelegal dreptul de ședere în România pentru aproape 1.140 de cetățeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh, arată un comunicat DNA.
Infracțiunile ar fi fost săvârșite în perioada 2022-2023
Șeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost reținut și procurorii cer arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, funcționarii biroului Andrei-Cătălin Huniadi, Cristian-Arthur Oncică, și omul de afaceri P.C.S. au fost puși sub control judiciar.
Procurorii îi acuză pe cei patru inculpaţi de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic.
„În perioada 2022-2023, direct sau prin intermediar, inculpaţii Mitruş Vali şi Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi inculpatul P.C.S., implicaţi în migraţia ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei şi 22.000 euro şi alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă şi prelungirea nelegală a dreptului de şedere în România în cazul a peste 1.137 cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80%), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan”, mai arată comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor, după emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetăţenii străini, care ar fi intrat în ţară, ar fi fost preluaţi de firmele pentru care ar fi fost eliberate documentele respective şi plasaţi în mod nelegal în diverse locuri de muncă.
Ceilalţi ar fi fost preluaţi direct de membri ai unor rețele internaționale de traficanţi de migranţi şi trimiși spre state din vestul Europei, trecând ilegal frontiera României.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, precizează DNA.
Măsurile anunțate de procurori vin după ce, pe 4 iunie, autoritățile de anchetă au făcut aproape 70 de percheziții în mai multe județe din țară. Anchetatorii susțin că au identificat o rețea de trafic cu migranți prin care aceștia ajungeau ilegal în state din spațiul Schengen trecând prin România.
Procurorii spun că a fost generată „o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”.
Potrivit procurorilor, pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro, dar se putea ajunge, în caz de urgență, și la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană.
Anchetatorii mai afirmă că rețeaua a apelat la un nou mod de operare. Astfel, mulți dintre migranți erau introduși în România cu vize de muncă, dar scopul real era ca aceștia să ajungă ulterior într-o altă țară din spațiul Schengen.
Capacitatea României de a nu permite migrația ilegală este una dintre principalele condiții pentru aderarea țării la spațiul Schengen. Traficul de migranți a fost motivul invocat de Austria pentru a bloca accesul țării noastră în spațiul Schengen, în special pe cale terestră.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.