Linkuri accesibilitate

DNA, reacție la Raportul MCV: Presiunile asupra instituției și modificarea legislației au avut un impact negativ


Direcția Națională Anticorupție susține, după publicarea Raportului MCV, care avertizează asupra încetinirii luptei anticorupție, că DNA a fost supusă unor presiuni continue și că nu-și poate desfășura activitatea decât într-un cadru legislativ care garantează independența justiției.

Într-un comunicat de presă, DNA spune că eficiența combaterii corupției la nivel înalt depinde de un ”cadru legislativ și de construcție instituțională care garantează independența instituțiilor judiciare”.

DNA atrage atenția că repetatele atacuri împotriva activității instituției, ”modificările succesive aduse cadrului legislativ aplicabil și posibilitatea punerii la îndoială a autorității deciziilor definitive ridică probleme asupra sustenabilității rezultatelor în lupta împotriva corupției la nivel înalt”.

Raportul MCV, arată DNA, observă că ”natura provizorie a numirilor interimare la vârful instituțiilor judiciare dă o notă de incertitudine și vulnerabilitate‘.

Comunicatul D.N.A se încheie pe un ton optimist, spunând că își menține ”angajamentul ferm în continuarea activității de combatere a corupției la nivel înalt, cu imparțialitate și profesionalism”.

Comunicatul integral al DNA:

”Conducerea Direcției Naționale Anticorupție a luat la cunoștință de conținutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană la data de 22 octombrie 2019.

Raportul remarcă faptul că, de la ultima evaluare ce a avut loc în noiembrie 2018, în pofida faptului că Direcția Națională Anticorupție și Înalta Curte de Casație și Justiție au continuat să investigheze și să sancționeze faptele de corupție la nivel înalt, demonstrând profesionalism în împrejurări foarte dificile, atacurile împotriva activității lor, modificările succesive aduse cadrului legislativ aplicabil și posibilitatea punerii la îndoială a autorității deciziilor definitive ridică probleme asupra sustenabilității rezultatelor în lupta împotriva corupției la nivel înalt.

Constatând că rezultatele activității în combaterea corupției la nivel înalt rămân solide, raportul remarcă însă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile cheie în combaterea corupției, între care D.N.A., a avut un impact negativ. Un exemplu se referă la modificările aduse legilor justiției ce au inclus schimbări majore cu privire la cerințele de vechime, cu impact asupra capacității D.N.A. de a funcționa.

Documentul apreciază conducerea D.N.A. pentru faptul că a reușit cu succes să mențină activitatea instituției, dar observă că natura provizorie a numirilor interimare la vârful instituțiilor judiciare dă o notă de incertitudine și vulnerabilitate.

Referitor la cele sus menționate, D.N.A. își menține angajamentul ferm în continuarea activității de combatere a corupției la nivel înalt, cu imparțialitate și profesionalism”.

Totodată, D.N.A. își exprimă convingerea că rolul său nu poate să fie desfășurat decât într-un context în care cadrul legislativ și de construcție instituțională garantează independența instituțiilor judiciare și eficiența combaterii corupției la nivel înalt”.

Bulgaria a îndeplinit recomandările făcute de Comisie în cadrul MCV și, prin urmare, va primi undă verde pentru a face tranziția la noul sistem de supraveghere a statului de drept, care se va aplica tuturor membrilor UE. România rămâne deocamdată în cadrul MCV, până când va aplica recomandările făcute de Comisie, au explicat oficiali europeni. Această situație va dura cel puțin până când noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen își intră în atribuții și va discuta despre noul cadru de evaluare a statului de drept, aplicabil statelor UE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG